Mesić ne odustaje od smjene Podbevšeka, Sanaderu uručio dodatne materijale

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić rekao je danas novinarima da je premijeru Sanaderu na sinoćnjem sastanku uručio dodatne materijale u vezi sa slučajem Protuobavještajne agencije (POA) koje će premijer proučiti, nakon čega će se njih dvojica ponovno sastati.

Predsjednik Mesić je ponovio da ostaje kod svog zahtjeva za smjenom ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, odnosno da je "s njegove strane Podbevšek već smijenjen".

Na pitanje novinara je li premijer spominjao Podbevšekovu smijenu sa svoje strane, Mesić je odgovorio da je Sanader rekao da će sada proučiti još neke materijale o kojima su razgovarali a koji, po Mesićevim riječima, "terete službu, ljude u službi, a time onda i Podbevšeka".

"Naime, ja sam dobio još neke podatke koji su me još više uvjerili da su tamo povrijeđeni propisi", rekao je Mesić, naglasivši da su i podzakonski akti propisi. "Ja samo kažem da svaki onaj tko radi protivno Ustavu, zakonu i drugim propisima mora zato snositi konzekvence".

Dodao je da vjeruje da će on i Sanader "uskoro riješiti problem".

Rekao je da su razgovarali o sazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali da ona nije potrebna da bi se rješavao problem koji je nastao saslušanjem novinarke Helene Puljiz.

"To nije tema za Vijeće. Mi govorimo na Vijeću o općoj organizaciji i funkcioniranju sustava i zato smo se već dogovorili prije mjesec dana da ćemo sazvati sjednicu i ja sam za to da se ona sazove", rekao je Mesić novinarima u svom Uredu nakon što je primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

Na pitanje novinara je li točno da je od Sandera tražio da ga se prestane prisluškivati i pratiti, kao i ljude u njegovoj blizini, Mesić je odgovorio: "Ne, nisam tražio, ja ni ne znam da li oni mene prate".

Dodao je međutim da su ispitivani ljudi u vezi s njegovim poslom i ambijentom u kome radi te da ne zna po čijem nalogu. "Ali to ćemo riješiti", rekao je Mesić.

Predsjednik je također kazao kako je Podbevšek po dolasku u službu smijenio više od 30 ljudi, a da je on protiv toga da kod promjene vlasti "svatko prema svome nahođenje smjenjuje ljude".

Upitan je li točno da je u posljednih mjeseci reducirao komunikaciju telefonom Mesić je odgovorio da nije. "Pa ja sam naučio da mene policija ili čuva ili prati. Sad me neki čuvaju, neki prate", rekao je Mesić.


Pročitajte više