Mesić: Ne vjerujem da su u BiH glasali mrtvi, netko je glasao umjesto njih

PREDSJEDNIČKI kandidat Stjepan Mesić danas je u Bjelovaru izrazio nadu da se nepravilnosti u prvom izbornom krugu na nekoliko biračkih mjesta u BiH neće ponoviti i u drugom izbornom krugu, te da će se nadzor nad glasovanjem pooštriti.

"Ne vjerujem da su tamo glasovali mrtvi, ali umjesto njih je sigurno netko glasovao", prokomentirao je Mesić napise u tisku da su na biračkim mjestima u Čapljini i Orašju i mrtve osobe bile ubilježene da su glasovale u prvom krugu.

"To vam je kada se organiziraju izbori u drugoj zemlji gdje nemate mogućnosti za kontrolu", izjavio je na predizbornom druženju s Bjelovarčanima.

Ponovio je kako je potrebno izmijeniti izborno zakonodavstvo po kojemu se Hrvati u BiH ne bi smatrali dijasporom, jer su, ističe, oni konstitutivni narod u toj državi.

HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor prozvao je da je u drugoj državi (BiH) tražila glasove za drugi krug.

"Oni koji idu skupljati glasove u Mostaru neka se i kandidiraju u Mostaru, jer te glasove neće plaćati hrvatski porezni obveznici", dodao je Mesić.

Okupljenim građanima poručio je da na nedjeljnim izborima ne biraju između muškarca i žene, nego da izaberu predsjednika koji će predstavljati Hrvatsku u zemlji i svijetu, te štititi nacionalne interese.

"Savka Dabčević Kučar nikad nije rekla žene glasujte za mene nego je nudila politiku koja je za Hrvatsku bila prihvatljiva u tom vremenu, nije tražila glas jer je krhka i nježna", rekao je.

Nakon Bjelovara Mesić je posjetio obližnja mjesta Nova Rača i Veliki Grđevac, u kojemu se susreo s predstavnicima Hrvatskog seljačkog saveza, udruge koja okuplja najveći broj poljoprivrednika, a koji su mu izrazili potporu za još jedan predsjednički mandat.

Mesić im je, pak, obećao da će mu prioritet u idućem mandatu biti pokretanje hrvatske proizvodnje, posebno poljoprivrede, te izvoza.

Usprotivio se neslužbenim najavama da se plavi dizel više neće prodavati po nižoj cijeni i tako biti poticaj poljoprivrednicima.

"Koja je logika da se plavi dizel više ne prodaje po ovoj cijeni ako ga neki švercaju. Ako netko u školi falsificira svjedožbu zar treba zatvarati škole, ako se nekom liječniku dokaže mito zar treba ukidati bolnice", kazao je Mesić.

Pročitajte više