Mesić: Nemam razloga ispričati se Jadranki Kosor

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić pojasnio je danas svoju nedavnu izjavu o predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Jadranki Kosor, odnosno o njezinim motivima ulaska u HDZ, naglasivši da je govorio o politici, a ne o obiteljskim stvarima i da se zbog toga nema razloga ispričavati.

"Nemam se što ispričavati, jer oni koji su dobronamjerni razumiju o čemu se radi. Oni koji nisu dobronamjerni, što god ja izjavio, bit će protiv", rekao je predsjednik Mesić gostujući danas na Hrvatskom katoličkom radiju (HKR). "U tom slučaju nisam nikada imao nikakve namjere vrijeđati Jadranku Kosor", naglasio je.

Mesić je nedavno uz ostalo izjavio da je Jadranka Kosor u HDZ ušla tek 1995. i to ne zato što prihvaća program HDZ-a, nego zato što je u pokojnom predsjedniku Tuđmanu prepoznala oca. To, po Mesićevoj tvrdnji, nije neka težina niti za sam HDZ niti za birače.

Ta je Mesićeva izjava izazvala reakcije, a sama J. Kosor, njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima komentirala ju je riječima da je "Mesić izgubio živce i da je čudi što ih je izgubio tako rano".

Pojašnjavajući danas tu svoju izjavu predsjednik Mesić je ponovio kako je Kosor u HDZ ušla tek 1995. i dopunio da ju je tada na razgovor s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom pozvao Zlatko Canjuga.

"I ona sama je izjavila da je tek što je čula predsjednika Tuđmana odlučila ući u HDZ, da je u njemu vidjela oca, jasno političkog oca, nitko u tom slučaju, niti ona kad je to izjavila, nije mislio na naravnog oca, kao što ni ja nisam mislio u toj izjavi na njezine obiteljske prilike", pojasnio je Mesić.

"U tom slučaju nisam nikada imao nikakve namjere vrijeđati Jadranku Kosor. Ponovio sam ono što je ona rekla, a ona je sigurno mislila na politiku da je on (Tuđman) njezina politička inspiracija, kao što su meni Savka (Dabčević-Kučar) i Miko (Tripalo) 1971. u Hrvatskom proljeću bili inspiracija", rekao je Mesić.

Upitan kako ocjenjuje ulogu Crkve u današnjem hrvatskom javnom životu, predsjednik Mesić je ocijenio da se u Hrvatskoj događa ono što priliči demokratskim zemljama etablirane demokracije, da Crkva ima svoju misiju i da je zdušno izvršava. Dobro je da se Crkva ne miješa u državne poslove, ali i Crkva želi da funkcioniramo kao pluralno društvo, tako da jedni druge ne optužujemo kao neprijatelje, nego da o nekim problemima različito razmišljamo, ali da zato nismo neprijatelji, rekao je.

Današnji razgovor s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem na Hrvatskom katoličkom radiju u emisiji "Inventura" bilo je prvo gostovanje predsjednika države na tom radiju.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.