Mesić: Nemamo ni jedan podatak da je Gotovina u Hrvatskoj

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da ni on, niti službe koje su angažirane u potrazi za generalom Antom Gotovinom nisu dobile ni jedan podatak koji bi upućivao da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

"Do danas sigurno nemamo ni jedan podatak koji bi upućivao da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, takvog podatka nema, ali gdje se Gotovina nalazi to ćemo saznati, posebno ako nam u tome pomognu strane obavještajne službe", rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu".

Po njegovoj procjeni, postoji ne više od jedan posto mogućnosti da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, jer, ističe, ni jedan podatak na to ne upućuje. "Ako i je u Hrvatskoj, poduzete su tolike mjere da ga se mora naći", naglasio je Mesić.

Ponovio je kako vjeruje da će hrvatske službe locirati Gotovinu do 17. ožujka, da će stoga započeti i pregovori o ulasku Hrvatske u EU, a optimizam, kaže, temelji na koordiniranom i sveobuhvatnom angažmanu svih službi u traganju za Gotovinom.

"I dalje držim da će pregovori početi 17. ožujka, jer nema ni jednog razloga da ne počnu, budući da Hrvatska potpuno surađuje s Haagom. Naše službe su angažirane, procjenjuje se svaka informacija, i zato ćemo dokazati europskim prijateljima da smo sve poduzeli, da surađujemo, ali da Gotovinu ne možemo uhititi jer nije u Hrvatskoj", rekao je Mesić.

To što službe do sada nisu otkrile gdje je Gotovina pripisuje određenom rivalitetu među obavještajnim službama, te nepostojanju krovne organizacije koja bi koordinirala njih rad. No, ističe, te manjkavosti sada su riješene većim angažmanom službi, pa i učestalim zasjedanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Mesić smatra kako bi za Hrvatsku bilo bolje da su se informacije o Gotovininoj kriminalnoj prošlosti (pravomoćne presude u Francuskoj) pojavile u vrijeme kada je dolazio u Hrvatsku vojsku, ali te bi informacije, tvrdi, samo posvjedočile o kakvoj se osobi radi, ne i o ratnim događajima za koje Gotovinu tereti Haški sud.

"Tada su se tražili ljudi s ratnim iskustvom, a pripadnici Legije stranaca to su imali, pa je to vjerojatni razlog zašto se zanemarivala njihova provjera", rekao je.

Govoreći o slučaju da su neki djelatnici MORH-a pomagali u skrivanju haškog optuženika Ivice Rajića, Mesić je kazao kako je uvjeren da je postojala organizirana skupina zadužena za pomoć osobama koje traži haško tužiteljstvo.

"I Carla del Ponte sada može misliti da, ako je netko mogao pomagati Rajiću, a ništa mu se nije dogodilo, zašto onda ne bi pomagao i Gotovini", rekao je Mesić, komentirajući izjave glavne haške tužiteljice da Gotovini u bijegu pomažu i neki dužnosnici iz hrvatskih vlasti.

Ne želi se, kaže, upuštati u nagađanja što će biti ako pregovori ne počnu 17. ožujka, jer vjeruje da će ipak početi, ali i smatra da će Hrvatska sigurno dobiti još jednu šansu.

Upitan za komentar izjave srpskog predsjednika Borisa Tadića da će Hrvatska i SiCG u Europsku uniju ući zajedno, Mesić je odgovorio da se "to može prihvatiti samo u smislu da se zajedno nađemo u Uniji".


Pročitajte više