Mesić: Nemoguće izjednačiti Srebrenicu s Olujom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako Srebrenicu, najveći zločin koji se dogodio u povijesti na ovom području, gdje je zvjerski ubijeno 8000 ljudi samo zato što nisu bili Srbi, nije moguće izjednačavati s pojedinačnim ekscesima ili slučajevima u vojnoredarstvenoj akciji Oluji.

Predsjednik Mesić odbacio je tako izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji je od čelnika drugih zemalja zatražio da 5. kolovoza, na godišnjicu hrvatske akcije Oluje, osude zločine nad Srbima koji su se dogodili u Hrvatskoj 1995. na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici.

"Nema opravdanja za zločine počinjene u Srebrenici, Škabrnji i Ovčari jer se radilo o planiranim i brutalnim zločinima koji su počinjeni kako bi se očistio prostor u cilju ostvarenja genocidnog plana po kojem bi svi Srbi mogli živjeti u jednoj državi", rekao je predsjednik Mesić.

Pritom je ustvrdio kako Hrvatska osuđuje svaki zločin jer nitko nema pravo u ime hrvatskog naroda učiniti išta nedopušteno. Zato će, dodao je, procesuirati svakog onog koji je izveo, planirao ili zapovjedao zločinom te onog koji je znao da su zločini počinjeni, a ništa nije poduzeo.

"Mi sada procesuiramo sve takve bez obzira na to o kome se radilo", poručio je predsjednik Mesić.

Istaknuo je kako treba imati na umu da nijedan zločin s hrvatske strane nije izveden u Srbiji, a s druge strane "rijeke srbijanskih dragovoljaca u pratnji tenkova stizale su u Hrvatsku pokušavajući proširiti teritorij Srbije".

"Udružena Europa će nas prihvatiti kada shvatimo da se ne mogu mijenjati granice i da se ne može ratovati zbog promjena granica", rekao je predsjednik Mesić.

Na upit hoće li Tadićeva izjava poremetiti odnose između dviju država, odgovorio je negativno, ističući da je ona dana zbog stanja u Srbiji, gdje, po njegovom mišljenju, neki misle da još mogu granicu Srbije tražiti do Virovitice, Karlovca i Karlobaga premda, dodao je, nažalost, "neki i danas dobivaju izbore u Srbiji upravo na takvim porukama".

Odgovarajući na pitanje novinara može li moguća umiješanost predsjednika Sabora u "osječki slučaj" utjecati na poziciju i ugled Hrvatske uoči početka pregovora o ulasku u Europsku uniju, najavljenog za jesen, predsjednik Mesić se zauzeo za individualizaciju krivnje tražeći od hrvatskog pravosuđa da svatko komu se krivnja dokaže dobije odgovarajuću kaznu.

"Ako je netko kriv, neka za to i odgovara, ako nije, nemojmo ga maltretirati", rekao je.

Pročitajte više