Mesić o razgovorima u Sloveniji i problemu Ljubljanske banke

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je tijekom razgovora sa slovenskim kolegama o isplati duga štedišama Ljubljanske banke predloženo otvaranje rasprave o tom problemu umjesto da obje strane inzistiraju na svojim rješenjima.

"Najvažnije je da smo zainteresirali Slovence da se traže rješenja, a ne da se svaka strana ukopa na svojim stajalištima", izjavio je Mesić na proslavi 80. obljetnice Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

"Rekli smo da nerješavanje pitanja Ljubljanske banke sigurno dovodi do novih nesporazuma, pa je u tom smislu potrebno otvoriti raspravu, a stručnjaci neka predlože rješenja koja će zadovoljiti štediše", izjavio je Mesić.

Sigurno da je isplata štediša Ljubljanske banke veliki pritisak na slovenske bankovne institucije, no pitanje sukcesije se mora rješavati na jedan način, a povrat duga je obveza koja se mora izvršiti, ocijenio je Mesić dodajući kako Slovenci shvaćaju da je to realnost.

Drži kako je vrijeme za rješavanje toga pitanje ograničeno jer Slovenija uskoro pristupa Europskoj uniji, a i Hrvatska je zatražila pristup.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić izjavio je jučer na sjednici Vlade da se tijekom razgovora koje su Mesić i hrvatsko izaslanstvo vodili u Ljubljani "nismo približili rješavanju problema isplate štediša Ljubljanske banke".

Linić, koji je također sudjelovao u tim razgovorima, rekao je kako je slovenski premijer Anton Rop obećao da će se s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom dogovoriti o otvaranju razgovora oko Ljubljanske banke.

Hrvatska je ponudila da se prioritetno riješi štednja građana, a slovenska strana da se preko Ljubljanske banke prebiju dugovi hrvatskih tvrtki toj banki, dodao je Linić.

Pročitajte više