Mesić: Očekujem još dvije optužnice za Oluju

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u razgovoru za Jutarnji list da će iz Haaškog suda stići još dvije optužnice koje će se odnositi na akciju "Oluja".

"Prema mojim saznanjima, stići će dvije nove optužnice, ali ja ne znam za koga se odnose. U ovom trenutku to znaju samo Carla Del Ponte i sudac koji ih treba odobriti", rekao je Mesić.

Po njegovim riječima optužnice se odnose na području za koje su se posljednjih mjeseci jako zanimali haaški istražitelji...", a na dodatno pitanje novinara radi li se o akciji "Oluja 1995. godine", Predsjednik je potvrdno odgovorio.

Na pitanja kako komentira intervju glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle Del Ponte Hrvatskoj televiziji i stječe li se dojam da je Tribunal nakon inicijativa premijera Sanadera i ministra vanjskih poslova Žužula odlučio primijeniti nešto blaži stav prema hrvatskim spornim pitanjima, Mesić je rekao da "ne vjeruje u ublažavanje stava Haaškog tribunala prema Hrvatskoj". "Haag ima kruta pravila, kojih se uvijek držao. Mislim da je bolji izraz fleksibilnost, što znači da generalni stavovi ostaju isti, a u okviru njih može se pokazati malo mekši, fleksibilniji pristup", pojasnio je.

U vezi sa slučajem generala Gotovine, Mesić je istaknuo da "Ante Gotovina mora odgovoriti na pitanja Haaškog tribunala. To može učiniti na samo jedan način, da se odazove pozivu i pojavi se u Haagu (....) Jedino tako može doći do odluke Tribunala da mu dozvoli obranu sa slobode", rekao je Mesić, dodavši kako je "u tom slučaju velika vjerojatnost da bi se Gotovina branio sa slobode".

Na pitanje kako ocjenjuje inicijativu Tribunala da se ostali slučajevi ratnih zločina prebace pod jurisdikciju hrvatskih sudova", Mesić je ponovio svoje stajalište da je odgovornost za zločine individualna i njome bi se trebali baviti hrvatski sudovi. "Dakako, pritom moraju postupati po najboljoj pravosudnoj praksi i ne amnestirati nikoga. Ne treba zaboraviti da će Haag pozorno pratiti sve postupke koji se vode u Hrvatskoj, kao što je i dosad činio".

U nastavku razgovora Predsjednik Republike je odgovarajući na aktualna pitanja, uz ostalo, istaknuo da "nije bio u sukobu s HDZ-om". Prihvatio sam mišljenje građana Hrvatske, biračkog tijela koje je izabralo vlast kako je samo odlučilo. U toj novoj vlasti najjači je HDZ koji je formirao izvršnu vlast (...). Dužan sam surađivati s onima koji obnašaju zakonodavnu i izvršnu vlast. Dok ja provodim svoje ustavne ovlasti i dok u to nitko ne dira, možemo surađivati. Ali, ako bi se dogodilo da te ovlasti budu ugrožene, onda ću to javno i reći".

Na pitanje očekuje li potporu HDZ-a kao stranke na predstojećim predsjedničkim izborima, Mesić je rekao: "Ne znam koje će sve stranke podržati moju kandidaturu. Očekujem da će uz građane koji su najviše pridonijeli tome da se danas nalazim na ovome mjestu, i neke političke stranke uz neke udruge izvan politike dati potporu (...). Ne odbacujem mogućnost da to bude HDZ, kao ni mogućnost potpore stranaka oporbe". Predsjednik Mesić je izjavio da s premijerom Sanderom o tome nije konkretno razgovarao, ali "razgovarali smo o tome da i jedan i drugi želimo korektnu suradnju, a ako i dođe do nesuglasja, da se nađemo i raspravimo".

Na pitanje novinara postoji li raskorak između vanjskopolitičke orijentacije njega i Vlade, hrvatski Predsjednik je istaknuo, uz ostalo, kako samo želi da se mnogi problemi riješe što prije.

Po njegovoj ocjeni prije svega treba ratificirati sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije jer će se na taj način osloboditi 150 milijuna dolara zamrznutih u stranim bankama te treba osigurati aktiviranje klirinškog duga Rusije.

"Što se tiče rješenja koja traži Vlada u odnosu na američke stavove, ona je to dužna činiti. Kako zaštititi hrvatske stavove, a da ne dođe u sukob s Europom i SAD-om? Vlada to mora voditi, ali moramo se držati nekih principa. Ako vojska ide van, mora postojati UN-ova rezolucija i Hrvatski sabor mora tako odlučiti", istaknuo je, uz ostalo, predsjednik Mesić u razgovoru za "Jutarnji list".

Pročitajte više