Mesić ocijenio sto dana Vlade: Sjedni Jadranka, dobar tri!

UKUPNA ocjena prvih sto dana Vlade Jadranke Kosor, prema mišljenju predsjednika Stjepana Mesića je - dobar tri! Mesić kaže kako je nova premijerka unaprijedila vanjskopolitičke odnose, te identificirala ključne probleme unutar državnih granica i obećala da će ih riješiti, što je bilo dovoljno za prolaznu ocjenu.

No, hoće li biti dovoljno da ova Vlada odradi svoj mandat do kraja? "Prijevremeni izbori nisu ništa čudno", tumačio je Mesić, ali nije se opredijelio niti za niti protiv te opcije. "Važno je samo, ako do takvih izbora dođe, što se na njima nudi", poručio je predsjednik na odlasku, koji bi i sam mogao biti bitan faktor idućih parlamentarnih izbora s obzirom da, prema nekim izvorima, još nije spreman napustiti politiku. Makar on tvrdio da će u mirovini - mirovati!

Odlikašica Kosor zadovoljna i trojkom

Jadranka Kosor o Mesićevoj ocjeni prvih sto dana Vlade očitovala se u Sisku, prilikom posjeta JANAF-u. "Zahvaljujem predsjedniku, tri nije loša ocjena. No, ja ću se sa svojim suradnicima truditi da iduća ocjena bude vrlo dobar, a konačni nam je cilj, naravno, petica", rekla je premijerka Kosor, koja se nedavno hvalila kako je u studentskim i školskim danima uvijek bila odlikašica, ali ovoga je puta spremno i zadovoljno dočekala čak i prolaznu trojkicu.

O Thompsonu, Obami, braniteljima, korupciji...

Tijekom svog redovnog druženja s građanima, Mesić je govorio i o ostalim aktualnim temama. Našlo se vremena za razgovor o Obaminom Nobelu za mir, registru branitelja, Thompsonu, korupciji...

Na pitanje ima li poruku za prosvjednike koji su se prije par dana okupili pred švicarskim veleposlanstvom i nazvali ga izdajnikom, odgovorio je da nema. "O čemu bih ja to s njima trebao razgovarati?", pita se Mesić i podsjeća kako je on jednostavno rekao da Švicarcima nije bilo potrebno slati notu zbog Thompsona, jer Hrvatska želi dobre odnose sa Švicarskom, ali i zbog toga što se takve note nisu ni ranije slale kad bi se neki hrvatski građanin našao u sukobu sa drugom zemljom. "Sjetimo se samo slučaja Laptalo", istaknuo je Mesić.

Govoreći o registru branitelja, Mesić je rekao da je on za njegovu obranu. Osvrnuo se i na novo Vladino povjerenstvo za borbu protiv korupcije o kojem, čini se, nema baš pozitivno mišljenje. "Ako želiš da se nešto ne provede, osnuj komisiju. To je staro pravilo", kaže Mesić. Komentirajući Nobelovu nagradu za mir na kojoj je jučer čestitao Baracku Obami, Mesić je rekao da je ostao iznenađen, ali kaže da ipak ima logike jer se Nobel daje i kao poticaj za stvari koje treba napraviti.

Pročitajte više