Mesić: Odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda je očekivana

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je danas da je odluka Žalbenoga vijeća Haaškog suda o odbijanju podnesaka hrvatske Vlade u vezi s optužnicom protiv generala Janka Bobetka bila očekivana jer se, kako je rekao, optužnica može pobijati samo i isključivo na sudu.

Na upit o navodnom usporavanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju zbog slučaja Bobetko, Mesić je rekao da Hrvatska u ispunjavanju europskih standarda učinila čak i više od nekih zemalja koje su bliže Europskoj uniji, ali da s druge strane treba ispuniti još neke kriterije.

Hrvatska treba donijeti Ustavni zakon o zaštiti manjina, riješiti povratak imovine i pomoći povratku izbjeglica, a kada to ispuni neće imati problema s ulaskom u Europsku uniju, izjavio je Mesić prilikom obilaska štanda postavljenog u središtu Zagreba u povodu Svjetskog dana protiv AIDS-a.

Hrvatska također treba surađivati s Haaškim sudom jer moramo poći od toga da pred zakonom svi moraju biti jednaki, ustvrdio je Mesić.

´Nema logike da netko skuplja političke poene štiteći neku osobu od razgovora s Haškim sudom, jer bi to ujedno bila poruka da će ta politička stranka, ako bude izabrana, donositi zakone koje se neće primjenjivati selektivno, odnosno zakone koji neće vrijediti za sve jednako´, rekao je Mesić.

Poručio je i da se ne treba bojati nacionalnih manjina, jer ukoliko ih se više zaštiti moći će biti most suradnje sa susjedima i drugim narodima i državama. Zakon o nacionalnim manjinama treba donijeti zbog nas samih, a ne zbog pritisaka međunarodne zajednice, dodao je.

Komentirajući najave umirovljenja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Petra Stipetića, Mesić je rekao da treba vidjeti postoje li zakonski uvjeti za Stipetićev ostanak na dužnosti.

´Za tu odluku nije nadležan Ustavni sud, već ju u konačnici ja potpisujem´, rekao je Mesić.

Pročitajte više