Mesić osudio napad na kuće srpskih povratnika

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić najoštrije osuđuje izgred koji se noćas dogodio u Biljanima Donjim, selu u zadarskom zaleđu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

Ono što je učinila nekolicina izgrednika kamenujući kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti i podmećući požar izravan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uvjeta za povratak u sigurnosti svih koji su u vrijeme rata napustili Hrvatsku.

Hrvatska kao država ravnopravnih građana koji ne će ni na kojoj osnovi biti diskriminirani i kao država zasnovana na snošljivosti i poštivanju ljudskih i manjinskih prava - cilj je od kojega se ne može i ne smije odustati, i radi naše vlastite budućnosti, i radi našeg mjesta u ujedinjenoj Europi, smatra predsjednik Mesić.

Izrazivši zadovoljstvo pravodobnom reakcijom policije, Mesić je dodao kako se nada da će izgrednici biti primjereno kažnjeni.

Očekuje se da će predsjednik Mesić o izgredu u Biljanima Gornjim večeras telefonski razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kaže se u priopćenju.

U ranim jutarnjim satima 25. srpnja kamenovane su četiri obiteljske kuće povratnika, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija su brzo intervenirali a četvorica počinitelja su privedeni.

Pročitajte više