Mesić otkazao posjet Srbiji zbog četničkog skupa

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić otkazao je u ponedjeljak svoj skorašnji posjet Srbiji zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori koje je bilo organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti i uz sudjelovanje nekih vladinih dužnosnika, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković u nedjelju je na skupu pohvalio vladu jer je donijela Zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta izjednačeni s partizanima te je zatražio potpunu rehabilitaciju četnika, ukidanje presuda kojima su osuđeni nakon Drugog svjetskog rata i povratak oduzete imovine.

"Poslije nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori, što je organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti, te sudjelovanje nekih istaknutih predstavnika te vlasti, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako u postojećim okolnostima i u doglednoj budućnosti ne postoje uvjeti za nastavljanje priprema za njegov planirani posjet Srbiji i Crnoj Gori", stoji u priopćenju objavljenom iz Ureda predsjednika.

Savjetnik za vanjsku politiku Predsjednika Republike Tomislav Jakić izvijestio je o oktazivanju posjeta veleposlanika Srbije i Crne Gore u Zagrebu Milana Simurdića.

Predsjednik Mesić dobio je neformalni poziv za posjet Srbiji prigodom svečane inauguracije u veljači ove godine.

"Predsjednik Mesić ostaje i dalje iskreno privržen punoj normalizaciji odnosa između svih država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, pa tako i između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore", stoji dalje u priopćenju iz njegova ureda.

Predsjednikov savjetnik Jakić obavijestio je o nastaloj situaciji i diplomatske predstavnike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ruske Federacije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke kao i šefa Misije Europske unije.

Pročitajte više