Mesić primio Gerdžikova

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je u utorak predsjednika Narodne skupštine Republike Bugarske Ognjena Gerdžikova i izaslanstvo bugarskog parlamenta.

Na razgovoru je istaknuto kako između dviju zemalja nema otvorenih pitanja te da postoji dobra bilateralna i multilateralna suradnja, ali i da je potrebno povećati gospodarsku suradnju za što postoje veliki, a neiskorišteni potencijali, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Mesić je bugarskom izaslanstvu čestitao na ulasku u NATO i pri tom je naglasio kako je to prva stepenica za ulazak u EU, što obje zemlje imaju za cilj. Prije svega, ponovio je predsjednik Mesić, potrebno je donijeti regulativu koja će biti ista kao i u zemljama Europske unije.

Predsjednik bugarskog parlamenta Gerdžikov čestitao je Hrvatskoj na postignutom sporazumu oko Prevlake, te je zaključeno kako u predstojećem povlačenju UN-ovih promatrača ima mnogo simbolike koja govori o pozitivnom mijenjanju klime u regiji.

U razgovoru je također bilo riječi o potrebama i mogućnostima boljeg prometnog povezivanja Hrvatske i Bugarske, te je naglašena potreba ponovne uspostave zračne linije između Zagreba i Sofije, kao i boljeg korištenja Dunava.

Predsjednik Mesić je rekao kako je Hrvatska zainteresirana za čišćenje Dunava i ponovnu uspostavu riječnog prometa jer će to značiti i gospodarsku revitalizaciju Vukovara, grada koji je najviše stradao u Domovinskom ratu.

Tijekom razgovora izražena je zabrinutost zbog ponovnog neuspjeha predsjedničkih izbora u Srbiji zbog mogućeg utjecaja na stabilnost regije.

Pročitajte više