Mesić očekuje da će RH biti u EU i NATO-u najkasnije 2010.

Mesić očekuje da će RH biti u EU i NATO-u najkasnije 2010.
OČEKUJEM da će Hrvatska najkasnije do 2010. godine postati članicom NATO-a i Europske unije, rekao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić u razgovoru za austrijski list ´Kurier´ u broju od petka.

Predsjednik je u razgovoru, objavljom pod naslovom ´Hrvatska neće u Europu u konvoju´, naglasio da će Vlada u prvoj polovini sljedeće godine podnijeti službeni zahtjev za primitak u Uniju.

Ponovio je još jednom da je u nastojanju približavanja euroatlantskim integracijama potrebno usvojiti Ustavni zakon o zaštiti nacionalnih manjina, osigurati povratak izbjeglica, reformirati pravosuđe i zadržati punu suradnju s Haškim sudom.

Odgovarajući na upit jesu li mogući veliki prosvjedi nacionalista u slučaju nekih izručenja u Den Haag, Mesić je odgovorio negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Oni jesu glasni ali ne igraju veliku ulogu u društvu, a s Haagom moraju surađivati svi hrvatski građani´, napomenuo je Mesić.

Ugledni poslovni list ´Wirtschafts Blatt´ u petak je na dvije stranice velikog formata objavio reportažu s jučerašnjeg kongresa ´Hrvatska na putu u Europsku uniju´ u bečkom dvorcu Schoenbrunn na kojem je sudjelovao i hrvatski predsjednik.

List uglavnom prenosi izlaganja hrvatskih dužnosnika, a najveći prostor je posvećen predsjedniku Mesiću čiji je govor ocijenjen vrhuncem kongresa.

Zapažen su prostor dobili i ministar europskih integracija Neven Mimica i ministar javnih radova obnove i graditeljstva Radimir Čačić, a list smatra da je kongres polučio ´puni uspjeh´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara