Mesić primio Rolfa Ekeusa

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak visokog povjerenika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za nacionalne manjine Rolfa Ekeusa, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Ekeus je, čestitajući Mesiću na drugom mandatu, rekao da je njegov ponovni izbor pozdravljen u regiji i cijeloj međunarodnoj zajednici, kaže se u priopćenju.

Mesić je istaknuo doprinos OESS-a u demokratizaciji Hrvatske naglasivši da je hrvatski interes da u Hrvatskoj zažive europski standardi manjinske zaštite, dodaje se u priopćenju.

S tim u vezi, rekao je Mesić a prenosi se u priopćenju, povratak prognanika i izbjeglica u demokratskom je interesu Hrvatske, a individualizacija krivnje omogućuje prestanak kolektivnog optuživanja.

"Želimo da se svi naši građani vrate u sigurnosti, te da budu integrirani u društvo, ali isto tako, želimo omogućiti gospodarski razvoj na područjima povratka", istaknuo je predsjednik Mesić.

Visoki povjerenik OESS-a je pozdravio nedavno održani trojni susret u Sarajevu gdje su prvi put ministri iz Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore zajedno podržali politiku povratka u svakoj državi, te naznačio da treba poduzeti dodatne aktivnosti na lokalnoj razini u cilju integracije i poticanja politike zapošljavanja nacionalnih manjina, dodaje se u priopćenju.

Uz Ekeusa na sastanku s Mesićem bio je nazočan i šef Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby.

(Hina) pp/xbis ydv

Pročitajte više