Mesić razgovarao s Drnovšekom

HRVATSKA i Slovenija moraju isticati pitanja u kojima su dvije države suglasne, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon što je prvog dana svog posjeta Sloveniji razgovarao sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom.

"Vjerujem da će ovaj posjet pomoći da se ponovo uspostavi prava klima prijateljstva i politička klima koja će nas zbližavati. Ne tvrdim da smo se udaljili, ali se i u jednoj i drugoj javnosti više isticalo ono o čemu nema sporazuma, dok se stotine pitanja koja su riješena i koja nas povezuju nisu se isticala", izjavio je predsjednik Mesić.

"Taj odnos moramo promijeniti i isticati ono gdje smo suglasni, što nas povezuje, te ono što omogućuje bolji život građana jedne i druge države", rekao je nakon susreta s Drnovšekom predsjednik Mesić.

Drnovšek je na konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom rekao da će odnosi s Hrvatskom za slovensku politiku i dalje biti prioritetni, pri čemu se Ljubljana zalaže da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju, te da među njima ne bude stvorena "željezna zavjesa".

Hrvatska i Slovenija svojim bi odnosima i gospodarskom suradnjom mogle biti faktor stabilnosti u regiji, dodao je slovenski predsjednik. Na pitanje o problemu Ljubljanske banke Zagreb, slovenski je predsjednik ponovio stajalište kako je za to Ljubljanu pitanje sukcesije, te da bi se odnos štediša i Ljubljanske banke mogao riješiti ili dodatnim pregovorima u Baselu ili izdavanjem dozvole Ljubljanskoj banci za rad u Hrvatskoj, kako bi mogla ispuniti svoje obveze. Drnovšek je ocijenio da je proteklih godina postupno riješeno mnogo bilateralnih pitanja.

Pročitajte više