Mesić: Sanader se vraća jer ima namjeru pomoći Bandiću

IAKO isprva nije želio komentirati najavu povratka Ive Sanadera u politiku jer se "ne želi miješati u unutarstranačke stvari", predsjednik Stjepan Mesić do kraja dana promijenio je mišljenje. Aktualni je predsjednik ovaj istup bivšeg premijera ocijenio "još jednom Sanaderovom političkom pogreškom baš kao što je bio i njegov odlazak". "Sad je samo nastavio s krivim političkim potezima", objasnio je Mesić u razgovoru za Jutarnji.

Sanader se jasno distancirao od Jadranke Kosor

Ustvrdio je kako je sigurno da Sanader ne daje podršku Jadranki Kosor samim tim što je konferencija održana bez njezina znanja i što je uza se doveo 16 zastupnika HDZ-a. "To je vrlo jasno distanciranje od Jadranke Kosor", kazao je šef države te dodao kako ova situacija ipak ne zahtijeva raspisivanje prijevremenih izbora sve "dok Vlada Jadranke Kosor donosi ispravne i dobre odluke i dok ima većinu u Saboru."

Predsjednik Mesić smatra da je povratak Sanadera prije drugog kruga predsjedničkih izbora znakovito za podršku kandidatu Milanu Bandiću. Predsjednik drži da tu postoji određena veza i namjera da se pomogne jednom od kandidata. "Ali kako sam već rekao: Sanader je napravio političku pogrešku. Ivo Josipović, pogotovo načinom na koji vodi kampanju, pokazao je da ima kvalitete državnika i političara koji pametno prosuđuje", zaključio je Mesić.

Sanaderov povratak je neprimjeren

U razgovoru za Hrvatski radio danas poslijepodne Mesić je Sanaderovu najavu povratka u politiku ocijenio neprimjerenom. "Kao što većina smatra da je njegov odlazak s mjesta premijera bio neprimjeren, tako je i njegov povratak u politički prostor neprimjeren. I ako se dio zastupnika pojavljuje sa počasnim predsjednikom, a ne s predsjednicom stranke, onda je i to određena poruka", komentirao je predsjednik.

Mesić ipak ne misli da se ovdje radi o puču u HDZ-u. "Ovo nije puč u pravom smislu te riječi jer stranka funkcionira", kazao je dodajući kako su pozivi na prijevremene izbore ishitreni. "Bio bi presedan da se u procesu za izbor predsjednika Hrvatske raspisuju prijevremeni parlamentarni izbori", komentirao je.

"Mandat Vlade neće određivati pojedinci iz stranke"

Mesić je, govoreći o Sanaderovom aktiviranju u stranci, kazao kako počasni predsjednik operativno ne vodi stranku, a ako nešto i poduzme, to mora biti u dogovoru sa predsjednicom stranke.

Predsjednik je podržao premijerku Jadranku Kosor dodajući kako s njom dobro surađuje. Kazao kako mandat Vlade sigurno neće određivati pojedinci iz vladajuće stranke. Naglasio je kako će se sada ocjenjivati politička mudrost i drugih stranaka, ali i ljudi u HDZ-u te da će svi morati procijeniti što je korisno za Hrvatsku, a što pojedincima ili nekim strankama.

Pročitajte više