Mesić: Tuđman i Kovač mogu me tužiti, zato su sudovi i ovdje

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako stoji iza ranije iznesene tvrdnje da su Stjepan Tuđman i Milan Kovač početkom 1990-ih izgubili torbu s novcem koji su hrvatski iseljenici prikupljali za HDZ, a na njihove najave da će ga tužiti zbog klevete odgovorio je: "Mogu me tužiti, zato su sudovi i ovdje."

"To su krasni ljudi, samo imaju slabu memoriju, ali nitko nije savšen. Ja sam stariji od njih i sjećam se kako je to bilo, a oni su zaboravili, no, morate im oprostiti jer to su frustracije", rekao je predsjednik Mesić novinarima tijekom druženja s građanima uz kavu u svom uredu.

Ponovio je da je taj slučaj spomenuo prije pet godina, pa i kada se dogodio.

"Predsjedniku Tuđmanu javili su tada da im je netko ukrao torbu, a poslije su došli i to potvrdili. Tražio sam da to prijavim ondašnjoj miliciji, da se napravi zapisnik, ali Franjo Tuđman je rekao da nema smisla jer onda moramo govoriti odakle novci", kazao je Mesić. Istaknuo je da su to bili novci za HDZ, ne za obranu Hrvatske, te da ne zna o kolikom je iznosu riječ.

Na upit novinara ima li što poručiti HDZ-u, koji danas slavi rođendan, Mesić je rekao da se ta stranka profilirala prema Europi, u jednom novom izdanju. To je dobro i samo neka nastave na taj način, rekao je, ali i upozorio da u HDZ-u još ima starih navika, koje do izražaja posebno dolaze u Saboru, što, kaže, nije dobro.

"Najvažnije je za mene da HDZ prihvaća demokratska pravila igre, da ne proglašavaju druge stranke neprijateljima i mrziteljima Hrvatske, kao što je to bilo prije. Važno je da više nemamo postotaka tko to voli, a tko ne voli Hrvatsku, to su ipak vremena iza nas", rekao je.

Upitan kako komentira jučerašnju osudu premijera Ive Sanadera upućenu desničarskim skupinama koje su diljem Hrvatske obljepili plakate s potporom optuženom generalu Mirku Norcu, Mesić je rekao da u Hrvatskoj vladaju zakoni i pravila kao i u svim demokratskim društvima, s kojima se neki ne moraju složiti, "pa mogu i na ovakav način izražavati protivljenje". "No, ne smatram da se time zakon može staviti izvan snage jer pred zakonom moraju svi biti jednaki", kazao je.

Istaknuo je kako nije znao da će njegov nedavni susret s glavnim menadžerom tvrtke Cartier biti iskorišten za propagiranje te marke satova, ustvrdivši da nije bila riječ o nikakvoj reklami. "Reklama bi bila kada bi sat nosio i dao na znanje javnosti da s njim mašem", dodao je Mesić.

Napomenuo je da ni s jednom strankom nije razgovarao o potpori njegovoj predsjedničkoj kandididaturi već da je samo pozvao građane da ga podrže, jer, kako kaže, smatra da je svoj posao obavio na "najbolji mogući način".

Upitan može li se, sukladno njegovim ranijim izjavama, dogoditi da idući mandat provede u novoj rezidenciji, Mesić je odgovorio da se prvo treba donijeti odluka što s prostorom na Pantovčaku. Ako se bude našao novi prostor za ured predsjednika spreman sam preseliti, to mora odlučiti Vlada, rekao je hrvatski predsjednik.

Pročitajte više