Mesić u ponedjeljak raspisuje izbore

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić najavio je danas da će u ponedjeljak donijeti odluku o raspisivanju izbora te pozvati građane da izađu na izbore.

"Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Prema tomu ako građani žele utjecati na buduću vlast koja će biti četiri godine, jasno je da moraju pomoći da ona bude onakva vlast kakvu naš narod zaslužuje", izjavio je predsjednik Mesić novinarima u svom Uredu, nakon što je na uobičajenom subotnjem okupljanju, "Na kavi s Predsjednikom", primio skupinu građana, učenike 7a razreda - UNESCO razred, Osnovne škole "Mate Balote" iz Buja te Gradski šahovski klub "Mravince-Dalmacijacement" Mravince-Solin.

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika jučer raspuštenog saziva Hrvatskog sabora, Zlatko Tomčić, kako će zatražiti da se u idućem mandatu redefinira pozicija predsjednika Sabora, odnosno prošire njegove ovlasti i izjednači njegov utjecaj s onim predsjednika države i premijera, predsjednik Mesić je rekao da bi "mnogi htjeli biti na mjestu predsjednika - treba se samo kandidirati".

"Građani moraju dati ovlasti, u tome je cijeli problem", rekao je Mesić, dodavši da je "predsjednik Sabora inače prvi među jednakima. On nema osobno nikakve ovlasti osim da rukovodi Saborom, ali kao prvi među jednakima".

Komentirajući jučerašnji zaključak Hrvatskog sabora da se Vladu obveže da svim haaškim optuženicima ili osumnjičenicima i njihovim braniteljima osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu (a posebno već dostavljene dokumente haaškom tužiteljstvu), i, zbog te saborske odluke, ostavku potpredsjednika Vlade Gorana Granića na sve dužnosti vezane uz Haag, Mesić je rekao da "postoji jedna tehnologija suradnje s haaškim sudom, u kojoj je glavni temelj suradnje naš Zakon o suradnji s haaškim sudom, a u svakom slučaju i Statut i pravila haaškog suda".

"Prema tome, ako haaški sud dopušta da se daju dokumenti i onim odvjetnicima koji nisu verificirali svoj odnos prema optuženiku, (ako to nije provedeno kroz instituciju haaškog tribunala), onda će ta odluka biti sigurno provedena. Ali, ako ne dopušta, onda se stvari mogu komplicirati", rekao je predsjednik Mesić.

Glede suradnje s haaškim sudom, Predsjednik je ponovio da Hrvatska ispunjava svoju međunarodno preuzetu obvezu.

"Mi provodimo Ustavni Zakon o suradnji sa haaškim tribunalom. Svi naši građani koji su bili pozvani kao svjedoci odazvali su se, sve dokumente koje su haaško tužiteljstvo i sud tražili, mi smo dostavili, imamo i tehnologiju suradnje koja ide preko Ureda za suradnju", rekao je Mesić.

Istaknuo je da su se odazvali oni koji su osumnjičeni, te optuženi.

"Optužen je bio general Rahim Ademi - on se odazvao, brani se sa slobode. General Janko Bobetko je bio bolestan, tu je bilo puno buke, ali na kraju se vidjelo da je bio u takvom stanju da nije mogao odgovarati na pitanja haaških istražitelja niti sudaca", rekao je Mesić.

"General Ante Gotovina se nije odazvao i on nije dostupan hrvatskim vlastima. Što se Hrvatske tiče, naše informacije su da se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj. Ima raznih sumnji, indicija, ali obavještajne službe i policija su sve provjerili i nisu došli niti do jednog traga o boravku generala Gotovine", dodao je.

"Hoće li Gotovina iskoristiti povoljnu situaciju koju je dobio svojim intervjuom, hoće li sada iskoristiti to stanje pa da sam izađe pred haaški sud, bez da ga dovodi bilo kakva policija, na njemu je odluka", napomenuo je Mesić. Po njegovim riječima, "generalu Gotovini bi, u slučaju da sam pristupi pred haaški sud, bila povoljnija situacija".

Predsjednik Mesić rekao je da je general Gotovina u intervjuu (tjedniku "Nacional") "neosporno prihvatio i priznao instituciju haaškog tribunala, priznao je institucije hrvatske države, rekao je da mu bivša vlast nije dopustila da razgovara s istražiteljima, i da je on spreman dati izjavu, pa ako ne bude sud zadovoljan s njegovom izjavom, da je spreman otići i u Haag".

Na pitanje novinara o čemu je nedavno razgovarao s predstavnicima HDZ-a, i zašto je tražio sastanak, Mesić je rekao kako je već kod najave da bi se izbori mogli održati ove godine kazao da ga zanima da ti izbori budu provedeni lege artis (po zakonu), da budu bez niskih udaraca i da prođu u najboljem redu, a da stranke ponude svoje programe, projekte, poduhvate, predlože timove koji će provoditi te stranačke zamisli.

"U tom smislu moj je Ured otvoren za sve razgovore sa čelnicima strankama. Nekoliko stranaka to je iskoristilo i o tim temama sa mnom razgovaralo, a među njima je bila i trojka iz HDZ-a - predsjednik Ivo Sanader, Vladimir Šeks i Miomil Žužul", dodao je.

Upitan da prokomentira odluku Vijeća za telekomunikacije u vezi s dodjelom koncesije za drugu fiksnu telefonsku mrežu, Mesić je rekao da se o tome pokušalo nešto više saznati i u Saboru, da su izašle neke informacije u javnost, ali da je on u to vrijeme kada je to postalo interesantno za hrvatsku javnost, bio, na žalost, na putu tako da nema prave podatke.

Najavio je da će podatke zatražiti i da će njegovi savjetnici već u ponedjeljak imati prave podatke o tome.

Pročitajte više