Mesić: U Turekovoj prezentaciji nije bilo naznaka da je itko prisluškivan

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić potvrdio je danas da je vidio spornu prezentaciju bivšeg čelnika POA-e Franje Tureka i dodao da na njoj nije bilo niti jedne naznake da je itko prisluškivan, jer bi u suprotnom reagirao.

Predsjednik Mesić to je izjavio novinarima koji su ga tijekom obilježavanja šeste obljetnice Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku Fran Krsto Frankopan, uz ostalo pitali i o odnosu s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i funkcioniranju tajnih službi.

Na pitanje je su li se službe držale zakona kada su neke novinare optužile da namjerno dezinformiraju javnost u vezi sa slučajem generala Ante Gotovine, Mesić je odgovorio da ne bi sada dao konačno rješenje već da se zauzima za zakonsko provođenje postupka.

O natpisima da je njegova glasnogovornica također prisluškivana, rekao je da je danas prvi puta pročitao te navode i da misli da nije bilo potrebe da se nju prisluškuje.

Naveo je da bi morao vidjeti i usporediti ono što mu je predstavljeno i što je ovih dana izišlo u medijima u vezi s praćenjem i prisluškivanjem novinara za mandata bivšeg čelnika POA-e Franje Tureka.

Upitan vjeruje li da novinari namjerno dezinformiraju javnost kako bi spriječili ulazak Hrvatske u EU, Mesić je odgovorio da namjere u tom smislu nema, ali da ima površnosti. Ima često puta iznošenja činjenica koje novinari nisu provjerili, rekao je.

Također je, odgovarajući na novinarska pitanja rekao da obavještajne službe imaju poslove koje moraju obaviti, da ne rade uvijek transparentno, ali da se uvijek moraju držati zakona.

"Ukoliko se netko nije držao zakona zato treba biti sankcioniran", istaknuo je.

Na novinarsku opasku da sustav nije u stanju uhititi generala Gotovinu, naglasio da on ne bi rekao da sustav ne funkcionira te da general ne može biti uhićen ako nije u Hrvatskoj.

Hrvatskoj se prigovara da nije do kraja vjerodostojna u svemu što treba poduzeti da bi zadovoljila svoju obavezu, no, vjerujem da ćemo nakon što smo intezivirali rad oko utvrđivanja boravišta generala Gotovine biti sasvim vjerodostojni i da to neće djelovati na naše pregovore oko ulaska u EU, ocijenio je Mesić.

Predsjednik Mesić izjavio je da nije tražio smjenu ministra obrane Berislava Rončevića zbog navodnog kršenja zakona kod nabave vojnih kamiona i s tim u vezi Rončevićeve izjave o "tragikomičnom igrokazu tog predsjedničkog kandidata".

Rončević se zbog te izjave ispričao, a na pitanje je li ispriku prihvatio, Mesić je rekao da nije bilo riječi o isprikama već da svatko treba raditi svoj posao.

Imamo Ustavne i zakonske obaveze i mislim da ih izvršavamo. Ako je bilo kršenja zakona kod nabave vojnih kamiona treba utvrditi tko je za to kriv, ali oko toga moramo imati poseban razgovor, rekao je predsjednik.

Pročitajte više