Mesić : Velike međunarodne korporacije posluju na štetu malog čovjeka

KONFERENCIJA UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu na temu "Sigurnost hrane u svijetu i klimatske promjene i bioenergija" započela je danas u Rimu i traje sve do četvrtka, a nazočit će joj četrdesetak šefova država i vlada iz svih dijelova svijeta, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Također, konferenciji prisustvuje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se osvrnuo na trostruku globalnu krizu koja nas je pogodila, "Kriza financija, kriza energenata i kriza hrane crveno je svjetlo koje nas jasno upozorava - nešto je trulo u globalnoj ekonomiji".

U svom je govoru upozorio da ćemo se s posljedicama te krize morati još dugo nositi, dok posljedice rasta cijena hrane i goriva, Hrvatska već osjeća, i to čak više od većine ostalih zemalja Europe.

"Hrvatski građanin ima problema s preživljavanjem"

Mesić je to objasnio time da hrvatski građani troše u prosjeku na hranu znatno više, dok je njihov standard niži, što je dovelo do toga da "naš prosječni građanin ima problema s preživljavanjem, s osiguravanjem egzistencijalnih uvjeta".

Za to je okrivio pogrešno poimanje globalnog razvoja, drsko nametanje drugima modela koji njihovim zajednicama i načinu života nije bio prihvatljiv, kao i nepravedna pravila svjetske trgovine i licemjerje međunarodnih financijskih institucija koje "pogoduju velikom biznisu na štetu malog čovjeka".

Također, tražeći rješenje, Mesić predlaže da se kritički pogleda istini u oči, te da se globalna ekonomija obnovi na principu ravnopravnosti i solidarnosti, te međusobnog uvažavanja i socijalne osjetljivosti.

A.P.
Foto: L.T.

Pročitajte više