Mesić za "Večer": Kučan bi mogao svjedočiti o pripremama Srbije za stvaranje "velike i etnički čiste Srbije"

MISLIM da će bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u Den Haagu svjedočiti o pripremama Slobodana Miloševića i njegova režima na rat za stvaranje "velike i etnički čiste Srbije", izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za mariborski list "Večer".

Slovenski list u subotnjem broju donosi razgovor s Mesićem u kojemu hrvatski predsjednik govori o bilateralnim odnosima, ali i o svjedočenju Kučana, kao svjedoka tužiteljstva, u procesu protiv Miloševića predviđenom za srijedu idućeg tjedna.

Novinar "Večeri" vodio je razgovor prošle srijede tijekom Mesićeva posjeta Ljubljani i nakon njegova privatnog susreta s Kučanom.

"Mislim da Kučan neće svjedočiti o ratu u Hrvatskoj i BiH, o čemu sam ja mogao govoriti mnogo autentičnije. Kučan će, barem ja tako mislim, moći više reći o prethodnoj fazi, to jest o pripremama Miloševića i njegova režima na rat kojim je trebalo proširiti granice, te stvoriti veliku i etnički čistu Srbiju", rekao je Mesić.

On je dodao da bi Kučan mogao svjedočiti i o Miloševićevoj akciji na razbijanju "višenacionalne partije", odnosno događajima na zadnjem, 14. kongresu jugoslavenskog Saveza komunista.

Partija i vojska bili su uz Tita integrativni faktori Jugoslavije. Tita u to vrijeme više nije bilo, Milošević je razbio partiju, a JNA je stala na stranu Miloševića i njegova režima, ustvrdio je predsjednik Mesić.

On je pojasnio da je u privatnom razgovoru s Kučanom bilo riječi o "tehnologiji" rada Haaškog suda, te da je Kučanu u vezi s tim situacija jasna.

"Ja Miloševića nisam mogao uvjeravati u to što je radio i kakve je zločine počinio. On o tome znade mnogo više nego drugi. Svjedok ne može niti u nešto uvjeravati tužiteljstvo. Tužiteljstvo postavlja pitanje, a mi kao svjedoci moramo sud uvjeriti da je ono što govorimo istinito", rekao je Mesić u razgovoru za mariborsku "Večer".

Pročitajte više