Mesićev savjetnik bivši obavještajac i sin šefa Udbe

NOVI savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost Saša Perković, sin posljednjeg šefa Udbe Josipa Perkovića, bio je na čelu Sedme uprave ili diplomatske tajne službe MVP-a, u vrijeme kada je iz hrvatskog konzulata u Mostaru nestalo 900 hrvatskih putovnica. Jedna je od njih pronađena je kod ubojice srpskog premijera Zorana Đinđića.

Predsjednik Stjepan Mesić odlučio je novi mandat započeti s novom savjetničkom ekipom. Od stare ekipe ostala su samo dva savjetnika, Dubravko Radošević i Maja Razović, te pročelnica Odjela za informiranje Danijela Barišić. Do sada se Mesić uglavnom okruživao ljudima iz prijateljskih i stranačkih krugova, dok je ovaj put izabrao mlade i stručne suradnike.

Imenovanje Saše Perkovića na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost, što je jedan od najvažnijih resora predsjednika Republike, svakako je izazvalo najveći interes političkih krugova i javnosti, piše Slobodna Dalmacija. Vjerovalo se da će tu važnu funkciju dobiti Vlatko Cvrtila, profesor geopolitike na FPZ-u, koji je na pitanjima obrane naslijedio Petra Stipetića.

Perković junior bi Mesiću trebao pribaviti sve ono što nije uspio njegov prethodnik Imra Agotić, prvenstveno informacije o sektoru tajnih službi, što bi ojačalo Mesićev utjecaj i njgovu kontrolu nad tajnim službama. Kako je Perkovićev otac Josip Perković bio je posljednji šef Udbe u Hrvatskoj, potom pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška, a onda i savjetnik Miroslava Tuđmana, Đurđe Šušak, Miroslava Šeparovića i Damira Lončarića u HIS-u, odnosno Obavještajnoj agenciji, Mesić vjeruje kako će mu biti od veće koristi od Agotića.

Sam Saša Perković je bio na čelu nekadašnje Sedme uprave Ministarstva vanjskih poslova, svojevrsne diplomatske tajne službe. U vrijeme dok je obnašao funkciju iz hrvatskog konzulata u Mostaru nestalo 900 hrvatskih putovnica, od kojih je jedan pronađena kod Milorada Lukovića Legije, ubojice srpskog premijera Zorana Đinđića.

Perković je zatim bio šef operative HIS-a, kada se zajedno s novinarima, Rankom Ostojićem, haaškim i britanskim špijunima, našao u čuvenoj prezentaciji Franje Tureka, bivšeg ravnatelja POA-e. Perković je povezan s Rankom Ostojićem, voditeljem tajnog policijskog tima koji je uhitio haaškog bjegunca Ivicu Rajića i bio na rubu razbijanja mreže koja je skrivala Antu Gotovinu. Nakon odlaska iz Obavještajne agencije Saša Perković radio je u Ini, u sigurnosnom konzaltingu.

Sektor za unutarnju politiku ponovno je preuzeo Tomislav Jakić, koji će zamijeniti Ivicu Maštruka, a koji vjerojatno odlazi na veleposlaničko mjesto u Budimpeštu.

Politolog Siniša Tatalović, Cvrtilin kolega s FPZ-a, trebao bi postati savjetnikom za politički sustav, koji je do sada vodio Igor Dekanić. Tatalović je član Atlantskog vijeća i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Boro Vučković, koji je u Mesićevoj kampanji vodio odnose s javnošću, zamijenit će Sinišu Jagodića na mjestu tajnika za društvene i humanitarne aktivnosti. Od vanjskih kozulanata najpoznatiji su Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ-a, Izet Aganović, ugledni dijabetolog i član Hrvatskog helsinškog odbora, te Željko Mataija, bivši dužnosnik zagrebačkog Sportskog saveza.

Pročitajte više