Mesiću vjerodajnice veleposlanika Španjolske, Kazahstana, Perua

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je u četvrtak vjerodajnice trojice novih veleposlanika u Hrvatskoj, Alvara Sebastiana de Erice y GomezAceboa (Erise i Gomes Asebo) za Kraljevinu Španjolsku, Rakhata Aliyeva (Rahat Alijev) za Republiku Kazahstan te Guillerma Russa Chece (Giljermo Rus Ćese) za Peru, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predajući vjerodajnice, španjolski je veleposlanik istaknuo da je Hrvatska, otkako je predsjednik Mesića stupio na dužnost, velikim koracima napredovala na putu modernizacije s jasnim ciljem potpunog priključenja u euroatlantske integracije. Također je naglasio da je na teškom putu reformi Madrid i dalje spreman pružati svu podršku i suradnju Hrvatskoj, a poznato je da je Španjolska bila jedna od prvih zemalja koja je ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, piše u priopćenju.

Hrvatska želi nastaviti razvijati dobre bilateralne odnose sa Španjolskom, rekao je predsjednik Mesić te dodao da veliki potencijali za suradnju postoje i na području turizma, jer Španjolska, kao poznata turistička destinacija može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i procjenama. Osim bilateralne suradnje, Hrvatska veliku pažnju posvećuje i dobroj suradnji u multilateralnim forumima te vjeruje da ta suradnja, a što pokazuju i aktualni događaji, može biti od neprocjenjive važnosti, rekao je Mesić, a prenosi se u priopćenju.

Kazahstanski veleposlanik naglasio je da su službeni kazahstansko-hrvatski posjeti na najvišoj razini, ostvareni 2001./2002. dali novi poticaj razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja, ali i da još uvijek postoje veliki potencijali za njihov razvoj. Primajući vjerodajnice kazahstanskog veleposlanika, predsjednik Mesić se suglasio da postoje potencijali za razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja i dodao da je u pripremi više bilateralnih ugovora za takvo poboljšanje, tim više što su mnoge hrvatske tvrtke zainteresirane za suradnju na kazahstanskom tržištu. Predsjednik je također istaknuo da pred obje zemlje, kao i pred svim zemljama međunarodne zajednice, stoji obveza suradnje u borbi protiv globalnog terorizma pri čemu je važno iskorijeniti uzroke koji do njega dovode, posebice siromaštvo.

Predavajući vjerodajnice predsjedniku Mesiću, peruanski veleposlanik Russ je naglasio da je Hrvatska, koja je uspješno izašla iz teškog razdoblja svoje povijesti da bi potvrdila svoj nacionalni identitet, primjer Peruu da jednako tako izvede na put i svoju državu. Istaknuo je također da dvije zemlje imaju velike mogućnosti za suradnju, ali i da su mnoge hrvatske obitelji koje su došle u Peru početkom 20. stoljeća umnogome pridonijele razvoju peruanskog šumarstva i poljoprivrede, što su djelatnosti koje Peru danas nastoji ponovno oživjeti.

Primajući vjerodajnice veleposlanika Perua, predsjednik Mesić je rekao kako su veze Hrvata, koji su u potrazi za boljim životom odabrali Peru za novu domovinu, pomogle i uspostavi dobrih odnosa između dviju zemalja. Također je naglasio da Hrvatska može Peruu ponuditi ulaz u Europu, jer će uskoro hrvatska obala, posebice luka Rijeka biti povezana cestovnim i željezničkim pravcima s cijelom Srednjom Europom. S obzirom da Hrvatska upravo ovih dana podnosi svoj zahtjev za pristupanje EU, uživat će i neke prednosti zajedničkog, velikog europskog tržišta.

Pročitajte više