Meteorolozi najavili neugodne promjene, vraća se zima. Evo kakav će biti vikend

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

METEOROLOZI za vikend najavljuju južinu i temperature do 15 Celzijevih stupnjeva na kopnu, a na obali čak i više. No početak novog tjedna donosi promjenu i, kako kažu meteorolozi, novu zimsku epizodu.

"Subota će početi s prohladnim jutrom i "negativnom" temperaturom, pri tlu i ponegdje blizu mora, ali će uz jačanje južine poslijepodne biti iznadprosječno toplo. U nedjelju još toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim vjerojatno i južnije. U ponedjeljak je diljem Hrvatske gotovo sigurna nova promjena vremena s kišom, zahladnjenjem, gdjegod i snijegom, osobito u gorju. Ukratko, tko teže podnosi promjene vremena, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje. Za veljaču - ništa neobično, ali mnogima i ne odviše ugodno", prognozira Zoran Vakula za HRT.

Danas će u većem dijelu zemlje biti sunčano uz promjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti na zapadu tek ponegdje uz malo kiše, a u gorju je moguće i malo snijega. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 7, na Jadranu između 11 i 15 °C, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za vikend južina, u ponedjeljak nova promjena!

I za vikend će poslijepodneva biti iznadprosječno topla, ali ne i u ponedjeljak, kada će najtoplije biti u prvom dijelu dana. Najstabilnije će biti u subotu, tijekom koje će u kopnenom području jačati jugozapadnjak. U nedjelju slijedi naoblačenje te sve češća kiša, najprije u gorju i Istri, zatim i drugdje. U ponedjeljak, uz pad temperature i sjeverni vjetar, ponovno će ponegdje biti i snijega, osobito u gorju, a povremenih oborina vjerojatno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će vrijeme biti primjerenije za veljaču od onoga za vikend.

I na Jadranu će subota biti najsunčanija i najmirnija, te do večeri još posvuda suha. U nedjelju već jaka južina, ponegdje i kiša, najprije na sjevernom Jadranu, a  u ponedjeljak uzduž cijelog Jadrana slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima, zahladnjenjem te najprije jugom i oštrom, zatim ponegdje vjerojatno i lebićadom, na kraju burom i tramontanom, koje će potrajati i u nastavku novog tjedna, promjenljivog i vjerojatno hladnijeg od ovoga, prognozira Zoran Vakula.

Dunja Mazzocco Drvar: Prvo južina, a onda povratak zime

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar također najavljuje južinu za vikend i temperature i do 15 Celzijevih stupnjeva u Slavoniji - a nakon toga jednu pravu zimsku epizodu.

"Na kopnu će subota biti pretežno sunčana, no ne i posve vedra. Nebo će biti pokriveno raznovrsnim oblacima, ali bez oborina. Jutro podjednako hladno kao u petak, od -6 do -2 °C. Od sredine dana osjetniji porast temperature i dnevni maksimumi od 8 do 13 °C. 

U nedjelju već i izraženiji jugozapadnjak koji bi ponegdje mogao imati i jake udare pa se, unatoč još višim temperaturama, neće činiti baš previše toplo. I oblaka će biti znatno više, a u gorskim područjima prema večeri i kiša će biti sve češća. Jutarnja temperatura oko nule, a najviša dnevna od 7 u gorju do oko 15 °C koliko može dosegnuti u većim slavonskim gradovima", prognozira Mazzocco Drvar za RTL.

"Na obali slično. U subotu sunčano uz visoke prozirne oblake. Uglavnom bez vjetra ili uz zanemarivo slab jugoistočni vjetar, koje će tek prema večeri dosegnuti snagu dostojnu svoga pravog naziva - jugo. Južina će naguravati oblake na riječko područje, a tek prema kraju dana naoblačit će se cijeli Kvarner. Jutarnja temperatura od 4 do 9, u skladu s prosjekom za ovaj dio veljače, a najviša dnevna od 12 do 16 °C, malo viša od normale.

U nedjelju će jugo jačati, a predvečer već biti i umjereno jako, na šibenskom području, u Kvarnerskom zaljevu i Kvarneriću i jako. Slaba kiša padat će tijekom dana na riječkom području i na podvelebitskom dijelu obale, a prema kraju dana može je već biti i drugdje. 

To je tek uvod u najkišovitiji i najvjetrovitiji ponedjeljak koji nas začas vraća u zimu", prognozira meteorologinja RTL-a. 

Pročitajte više