Metvica poboljšava pamćenje

Uobičajeni vrtni korov može poboljšati pamćenje i podići raspoloženje, objavili su britanski znanstvenici.

Metvica, grmolika biljka nalik koprivi, poboljšala je tzv. sekundarno pamćenje ispitanika, što je potvrđeno i u laboratoriju.

To bi otkriće moglo objasniti zašto su studenti u 16. stoljeću uzimali metvicu za lakše učenje.

Dr. Andrew Scholey i dr. David Kennedy sa Sveučilišta Northumbria proizveli su kapsule sušene metvice i dali ih skupini od 20 dobrovoljaca. Potom su testirali njihovu memoriju jedan sat, tri i šest sati nakon uzimanja kapsule.

Utvrdili su da metvica nije utjecala na radnu memoriju - sjećanje na događaje tijekom dana, no jest na sekundarno pamćenje, mjesto gdje se pamćenje pohranjuje i potom ponovno aktivira.

Metvica je istovremeno podigla raspoloženje ispitanika potičući njihovu smirenost. Ta je tvar u laboratoriju poticala aktivnost acetilkolena, važne kemikalije povezane s otežanim pamćenjem oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Scholey kaže da je još prerano tvrditi da bi metvica mogla pomoći tim bolesnicima, no svakako može pomoći u liječenju oslabljenog pamćenja.

Pročitajte više