Mianmar: Vlada oslobodila 9248 zatvorenika

UKUPNO 9248 zatvorenika, među kojima i neki politički, koje je mianmarska hunta obećala osloboditi izašlo je iz zatvora, izjavio je u subotu dužnosnik zatvorskih vlasti.

"Svi zatvorenici spomenuti u najavi vlade pušteni su u petak navečer", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

Mianmarska hunta priredila je iznenađenje najavivši 18. studenoga da će 3937 zatvorenika biti oslobođeno u čitavoj zemlji, a potom u četvrtak da će osloboditi još 5311 zatvorenika.

Analitičari su očekivali da će se oslobađanje protegnuti na tjedne zbog spore mianmarske birokracije. Činilo se da ono teče vrlo sporo do petka, kad su oporba i svjedoci vidjeli kako iz zatvora Insein, najvećeg u zemlji, izlaze slobodni zatvorenici.

Oporba je ustvrdila da je oslobođeno tridesetak političkih zatvorenika.

Amnesty International procijenio je u svojem najnovijem izvješću da postoji najmanje 1350 političkih zatvorenika.

Po mišljenju analitičara, masovno oslobađanje može se povezati s početkom summita šefova država i vlada ASEAN-a u ponedjeljak u Laosu koji su dali na znanje Yangonu kako je došlo vrijeme za ustupke.

Zapadne prijestolnice i UN naglasile su da Aung San Suu Kyi, predsjednica Nacionalne lige za demokraciju (NLD) i ključna figura demokratskog pokreta, nije obuhvaćena milošću Yangona. Dobitnica Nobelove nagrade za mir lišena je slobode u svibnju 2003.

Usprkos prvim informacijama koje su dale naslutiti suprotno, hunta nije oslobodila ni Wina Tina, 74-godišnjeg novinara i poznatog pisca te nekadašnju desnu ruku Suu Kyi.

Većina oslobođenih zatvorenika bili su zatočeni zbog manjih nedjela, priopćila je hunta koja nije otkrila identitet nijednog od njih niti obrazložila svoj postupak.

Sve oslobođene zatvorenike zatočio je "greškom" vojni obavještajni organ koji je upravo raspušten, objasnila je hunta. Šef vojnih obavještajnih službi i premijer, general Khin Nyunt, naglo je smijenjen prošlog mjeseca.

Hunta je na vlasti u Yangonu od 1962. godine, usprkos premoćne pobjede NLD-a na izborima 1990. godine.

Pročitajte više