Michelangelo, Leonardo da Vinci i Rafael u bečkoj Albertini

POSLIJE izložbe Rembrandta i pred jesensku izložbu Rubensa, bečki muzej Albertina u ljetnim mjesecima izlaže umjetnička djela Michelangela Buonarrotia (1475.1564.), Leonarda da Vincia (1452.1519.) i Rafaela (1483.1520.) te njihovih suvremenika u doba talijanske kasne renesanse, koja su bila, kako je rečeno u prigodi otvaranja, "nova definicija ljudskog tijela".

Izložbu "Michelangelo i njegovo vrijeme" s podnaslovom "Grafička zbirka" otvorila je sinoć austrijska ministrica znanosti kulture i obrazovanja Elizabeth Gehrer, koja je rekla da je izložba posebni događaj, da je Albertina od otvaranja u bečkom muzejskom krajoliku postigla mnogo te da je za rad muzeja i općenito za kulturna zbivanja jako važno privatno sponzorstvo.

Michelangelo, Leonardo da Vinci i Rafael imali su veliku utjecaj na manirizam kao i kasnije barok.

Na izložbi je izloženo 100 crteža, grafika, bakroreza, drvoreza. U središtu je izložbe muški akt i portreti koji zrače posebnim sjajem, jer prikazuju ne samo ljudsko tijelo nego trzaj svakog mišića, posebno na crtežima Michelangela.

Čast je i ponos svakog muzeja imati takvu izložbu, rekao je direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

Izložba je do svibnja bila u Veneciji, u prosincu će biti postavljena u Guggenheim muzej u Bilbau, a sljedeće godine u Royal Academy u Londonu.

U bečkoj Albertini otvorena je do 26. listopada.

Pročitajte više