Microsoft daje AOL 750 milijuna USD da odbaci tužbu za monopol

AMERIČKI softwareski gigant Microsoft pristao je u četvrtak platiti 750 milijuna dolara AOL Time Warneru kako bi odustao od tužbe za monopolsko ponašanje protiv Microsofta, a dvije tvrtke su dogovorile i opsežan program poslovne suradnje.

Sporazum je došao kao iznenađujući završetak ogorčenog suparništva dviju tvrtki u dugom sporu oko monopolskog ponašanja Microsofta. AOL je tužio Microsoft nakon što je američki savezni sud utvrdio da je jedna od njegovih podružnica pretrpjela štetu zbog Microsoftovih monopolskih djelovanja.

Microsoft i AOL Time Warner, najveći svjetski proizvođač softwarea i najveća tvrtka za zabavu, osim što su uredili pravni spor, dogovorili su i tehnološku suradnju koja bi mogla postaviti standarde za prodaju glazbe i filmova putem Interneta.

Prema sporazumu koji su postigli Microsoftov predsjednik Bill Gates i direktor AOL Time Warnera Richard Parsons, Microsoft će dopustiti AOL-u da sedam godina besplatno koristi Internet Explorer, njegov software za Internet, i brži veći pristup Microsoftovom operativnom sustavu Windows što će osigurati bolji AOL-ov online servis. Microsoft će dati AOL Time Warneru dugoročnu licencu za svoj software za isporuku glazbe i videa preko Interneta.

Microsoft je obećao da će raditi s AOL Time Warnerom kako bi razvio software koji bi štitio AOL-ove filmove i glazbu od pirata. Dvije su tvrtke također razgovarale i kako da otvore svoje mreže za slanje i primanje instant poruka preko Interneta.

AOL će licencirati Microsoftov software Media 9 koji omogućuje korisnicima slušanje digitalne glazbe uz sprječavanje neovlaštenog presnimavanja. Oko 35 milijuna korisnika AOL-ovog online servisa trenutno mogu birati hoće li koristiti Microsoftov software za medije ili RealNetworks. Tvrtka kaže da će tako i ostatiti, ali se Microsoft nada da će dodavanjem onemogućavanja piratskog presnimavanja industrija zabave radije upotrebljavati njegov software za distribuciju glazbe i videa.

Stručnjaci međutim upozoravaju da AOL-ovim prihvaćanjem Microsoftove digitalne medijske tehnologije Microsoft može krenuti u monopolizizaciju novog tržišta vrijednog milijarde dolara.

Spor između AOL-a i Microsofta izbio je oko Netscape Navigator Web pretraživača kojeg je AOL kupio 1999. za 10 milijardi dolara. Microsoft je u Netscapeu vidio prijetnju za svoje operativne sustave za osobna računala držeći da bi software i druge usluge korisnici jednoga dana mogli dobiti preko Interneta, s tim pretraživačem, a ne Microsoftovim programima Windows, koji bi služio kao posrednik.

Microsoft je krenuo u razvoj svojega pretraživača, a dok je to trajalo nastojao je uništiti Netscape monopolnim ponašanjem što je na kraju skoro i uspio. Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Microsoft 1998. da prisiljava korisnike da koriste njegov pretraživač Explorer vezujući ga uz sustav Windowsa kojim se koristi 90 posto osobnih računala.

Ministarstvo je postiglo dogovor u sporu oko monopolnog ponašanja s Microsoftom 2002. koji se AOL i drugim tvrtkama činio nepovoljnim pa su podigli privatne tužbe.

Tužbe Sun Microsystems Inc. i Be Inc. još su na sudu.

Plaćanje 750 milijuna dolara može izgledati veliko, ali zapravo predstavlja sitnicu za Microsoft koji u banci ima više od 40 milijardi dolara gotovine.

Pročitajte više