Migranti o policiji: "Tukli su nas kad su Hrvati izgubili finale"

Foto: Index.hr

MIGRANTI koji su zaglavili u BiH opisali su za Al Jazeeru situaciju na granici ističući da ih hrvatska  policija tuče kao životinje.

Al Jazeera javlja i da je Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila priopćenje za javnost u kojem je upozorila na nasilje nad migrantima, a Nicole Robicheau, glasnogovornica te organizacije, u Bihaću je poručila da su uvjeti u kojima borave migranti neodgovarajući. Dodala je i da se brine za njihovu sigurnost.

Nasilje i oduzimanje stvari

Predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić rekao je kako nasilje nad migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku traje otkako su došli u Bihać. Kaže i da Crveni križ odavno na to upozorava, ali da se ništa ne mijenja.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću, Selam Midžić, svakog je dana u Centru za migrante u Bihaću. On najbolje poznaje njihove probleme, od nasilja i fizičkih ozljeda do oduzimanja novca, telefona i dokumenata. Sve to čeka one koji pokušaju prijeći granicu.

"To je nešto što se kontinuirano događa i ne možemo sad kazati da je došlo do porasta takvih slučajeva zato što takve pojave nisu nikad ni prestale. Mi to najbolje znamo jer ukazujemo pomoć takvim osobama koje se vrate s povredama različitih tipova", pojašnjava Midžić.

"Tukli su me žestoko"

Iršad Ahmad u dobi od 22 godine iz Pakistana kaže da je na svojoj koži osjetio silu hrvatske policije. Prije nekoliko dana pokušao je prijeći granicu, a hrvatska policija mu je oduzela sve što je imao.

"Tukli su me žestoko. Po rukama, leđima, nogama... Ne znam ni sam gdje me sve nisu udarali. Galamili su i bili su jako ljutiti. Oduzeli su mi novac i telefon, sad nemam ništa", priča Ahmad.

Koordinatorica projekta za pomoć migrantima u Velikoj Kladuši, Azra Moralić, kao članica Međunarodnog foruma solidarnosti EMAUS već četiri mjeseca boravi u ovom gradu i radi s migrantima. I ona zna probleme s kojima se susreću migranti pri pokušaju prelaska granice.

"Migranti su u jako lošem zdravstvenom stanju i mi smo dovozili svoje liječnike te im zajedno s Domom zdravlja Velika Kladuša pružali prvu medicinsku pomoć", kaže Moralić.

"Nakon finala Svjetskog, bili su jako ljutiti"

Hasan Kahlon, 50-godišnjak iz Afganistana, zadobio je teške ozljede noge na koju se više ne može osloniti ni stati, sve zbog nasilja hrvatskih policajaca, piše Al Jazeera. Ozlijeđeno mu je stopalo pa teško hoda.

"Posljednji put kada sam pokušao prijeći granicu bilo je to na dan kada je Hrvatska reprezentacija izgubila utakmicu finala na Svjetskom prvenstvu i policajci su bili posebno ljutiti. Kada su me uhvatili, tukli su me željeznom palicom", kaže Hasan.

45-godišnji Arif Babar iz Pakistana pokušao je prijeći granicu, a hrvatska policija ga je pretukla i zadala mu ozljedu ruke.

"Ovo nije ljudski. Tuku nas kao da smo životinje. Mi smo isto ljudi i nismo imali drugog izbora nego da napustimo svoju zemlju, a sad nas tuku kao da smo im nešto skrivili", kaže Arif.

Bježe od rata

Al Jazeera prenosi i priču 22-godišnjeg Hatira Wazira iz Pakistana koji je uspio snimiti hrvatsku policiju kako tuče njegove prijatelje. Kada su primijetili da ih snima, uhvatili su ga i razbili mu mobitel.

"Sve sam snimio, ali su mi uništili telefon i sada nemam taj video. Bio sam dvostruko pretučen kada su vidjeli što sam pokušao učiniti", rekao je za Al Jazeeru, ali nije dopustio da ga snime jer ga je strah da će ga policija još više istući ako ga ponovno uhvati, a sve zbog snimke.

Mohamed Zamil ima 25 godina, iz Afganistana je i po zanimanju je inženjer koji je radio u vojsci. Rekao je kako je domovinu napustio zbog loše situacije i građanskog rata između talibana, ISIL-a i vladinih snaga. Iako nije planirao doći u BiH, put ga je doveo tu, a granicu ne može prijeći. Dosad je pokušao četiri puta, a svaki put ga je hrvatska policija pretukla i sve mu oduzela.

"Nisam napustio Afganistan zbog posla jer sam bio zaposlen. U Dželalabadu, provinciji iz koje dolazim, nema mira. Svakodnevno se vode sukobi između talibana i legitimnih vojnih snaga države", kaže Muhamed.

Migranti nemaju drugi izbor nego nastaviti s pokušajima prelaska hrvatske granice kako bi stigli do zemalja EU-a u koje su i krenuli, a u kojima neke od njih čekaju obitelj i rođaci.

Al Jazeeri su sugovornici iz nevladinih udruga rekli da oni koji imaju novac ne ostaju dugo u BiH, nego pronađu neku opciju pomoću koje prođu kroz Hrvatsku. Siromašni migranti, pak, zaglavili su u BiH.

Pogledajte veliku Indexovu reportažu iz Velike Kladuše

Pročitajte više