Mijat Stanić: Pitajte Kalmetu i Milinovića kako su općine reketarile HAC

NAKON što je nekoliko općina iz Ličko-senjske i Zadarske županije odlučilo napuniti svoje lokalne budžete milijunskim ovrhama prema HAC-u zbog navodnog duga za komunalni doprinos, Državno odvjetništvo stopiralo je sve daljnje prisilne naplate.

Pokušali naplatiti 130 milijuna kuna

Gotovo svim općinama koje su se krenule naplatiti od HAC-a zajednička je HDZ-ova vlast, a šef Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić u prijavi DORH-u tvrdi da iza svega stoje ministri Božidar Kalmeta i Darko Milinović. Kako procjenjuje Poslovni dnevnik, ukupno pet općina pokušalo je od HAC-a naplatiti 130 milijuna.

"Te ovrhe su potpuno nezakonite, jer se naplaćuje komunalni doprinos prema pravilniku koji je donesen 2006., za građevinske dozvole koje su izdane prije tog vremena. Kako je to moguće? U pozadini priče o ovrhama stoje Milinović i Kalmeta, DORH bi trebao ispitati njihovu ulogu", tvrdi Stanić.

Pogodite gdje su se prvo dosjetili kako preko HAC-a napuniti proračun? U Gospiću.

Prvi je u naplatu ovrhe prema HAC-u 2009. krenuo Grad Gospić i dobio na taj način 6, 6 milijuna kuna. Onda je krenula lavina zahtjeva malih ličkih i zadarskih općina čiji je godišnji budžet ponekad višestruko manji od iznosa kojega su planirali ovršiti HAC-u.

Perušić je uspio naplatiti 4,4 milijuna kuna, a Lovinac putem nagodbe od HAC-a na rate dobiva 19,5 milijuna kuna. Posedarje trenutno zahtijeva 31,1 milijun kuna, Benkovac nešto manje od 17, no sad je upitno hoće li im to poći za rukom nakon što se u priču umiješao DORH.

Kalmeta i Milinović su sve mogli zaustaviti jednim telefonskim pozivom

"U kaznenoj prijavi DORH-u napisali smo da bi općine koje su se protuzakonito naplatile trebale vratiti novac. Radi se o najobičnijem reketu protiv HAC-a, tvrdi sindikalist Stanić.

Iako ne govori o opipljivim dokazima koji bi upućivali da iza svega stoji dvojac Milinović- Kalmeta, Stanić navodi da ja ipak sve jasno.

"Sve općine koje su krenule u ovrhu prema HAC-u, iz njihovog su područja utjecaja. Kalmeta i Milinović sve su mogli zaustaviti jednim telefonskim pozivom, a oni su to, uvjeren sam, poticali", rekao je za Index Stanić.

Pročitajte više