Milanović: Ako ne budemo glasni u EU, možda će nas i nagaziti

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović pozvao je Vrgorčanke i Vrgorčane, u čijem je gradu boravio na Dan Grada, da budu jako ambiciozni, da postavljaju što je moguće više ciljeve te da potroše europski novac do zadnjeg eura jer je to njihov novac.

Milanović je u povodu Dana Grada Vrgorca i blagdana svetog Petra i Pavla sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gdje je rekao da je Europska unija sada naša stvarnost i vjeruje da će u njoj biti naši unuci i njihova djeca, ali i da treba biti potpuno realan.

Ustvrdio je da je taj novac slabo iskorišten, a iznosi pet milijardi kuna godišnje, što je pola zagrebačkog godišnjeg proračuna. Pojasnio je da stalno govori o premalom uzimanju novca iz europskih fondova, ne da bi ljudima ubio vjeru, nego zato da budemo trezveni.

"Mali moraju biti glasni"

Predsjednik je poručio da u tom velikom, kompliciranom sustavu mali moraju biti glasni, držati se zajedno i boriti za svoje interese te biti u nekim stvarima i sebični i gledati svoj interes jer mala smo zemlja, država i nacija.

Gradskim vijećnicima poručio je da budu ambiciozni. "Mladi ste ljudi, školovani i okupili ste se oko projekta 'Vaš grad', ne oko ideologije", rekao je.

Danas je vrijeme, naglasio je, da u Europskoj uniji shvatimo da će, ako ne budemo glasni, ako se ne budemo borili za svoje interese, proći pored nas ili će nas čak možda i nagaziti, a da to uopće nije hotimično i naprosto neće čuti da postojimo.

Upozorio je kako Hrvatskoj, kao i većini europskih naroda i nacija, nedostaje stanovništva i da nas ima sve manje. "Na nama je i na vama je da u ovom prostoru, koji je Bogom dan, koji je neka vrsta povijesne lutrije koju smo dobili, organiziramo za sebe dobar i siguran život", rekao je predsjednik.

Milanović se u svojem govoru osvrnuo i na govor predsjednika Općinskog vijeća koji je sa skepsom govorio o borbenim avionima koje kupuje Hrvatska.

Avioni koštaju, kazao je, milijardu i tristo milijuna eura, što je puno novca, ali na to, istaknuo je, gleda blagonaklono, ne kao vrhovni zapovjednik, nego kao hrvatski građanin, kao otac, kao stanovnik ove zemlje, kao Hrvat.

Predsjednik je nakon svečane sjednice bio na predstavljanju knjige Stoljeća vrgorskog vina i pršuta autora Branka Radonića, nakon čega je s gradonačelnikom Milom Hercegom obišao gradski park u kojem se održavaju 5. Dani dalmatinskog pršuta i vina.

Pročitajte više

 

Pročitajte više