Predsjednik Milanović je lagao kada je govorio o putnim nalozima

Foto: Goran Stanzl (Pixsell), Index

"DOKUMENTACIJE nemamo. Ako mislite na putne naloge, to se ne izdaje. Ne znam kome bih to pisao", rekao je danas predsjednik Zoran Milanović na konferenciji za novinare na kojoj je pokušao odgovoriti na pitanja vezana uz njegov sporni posjet Albaniji.

Izjava da Ured predsjednika ne izdaje putne naloge jednostavno ne stoji pa se može zaključiti da se Milanović neistinama želi izvući iz ove afere. No, krenimo redom.

>> Milanović o korištenju vojnog helikoptera: Da s Hvara na kopno idem luftmadracom?

Predsjednik Milanović u posjetu Albaniji bio je 12. i 13. kolovoza. Tada je iz Ureda predsjednika priopćeno da je Milanović u posjet predsjedniku vlade Albanije Ediju Rami otputovao privatno i na njegov poziv. Prije tri dana iz Ureda predsjednika objavljeno je da je predsjednik ipak putovao službeno i to tek nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražilo dokumentaciju o putovanju.

>> Kolindi naređeno da Indexu dostavi putni nalog s putovanja u SAD. Pogledajte što u njemu piše

Milanović tvrdi da je prvotna izjava o privatnom posjetu bila "omaška", da je ipak bio službeni put, ali da nema dokumentaciju jer je ne mora ni imati. Ono što znamo već sada sa sigurnošću je da dio izjave o dokumentaciji nije istinit. 

Odbijali dati dokumentaciju 

Ured predsjednika mora izdati putni nalog, a to je postalo jasno u aferi odlaska predsjednice u SAD. Index je prije četiri godine otkrio aferu slavljenja Nove godine u SAD-u tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a do danas nije razjašnjeno je li putovanje bilo službeno ili privatno. Od Ureda predsjednice zatražili smo početkom 2017. godine putni nalog, a dobili smo ga godinu i pol dana kasnije, u lipnju 2018. godine. 

Naime, Ured predsjednice više je puta odbio dati dokumentaciju. Prvo su tvrdili da ih uzrujavamo upitima za koje nemaju vremena. Žalili smo se Povjerenici za informiranje, da bi od Ureda predsjednice dobili odgovor da se dokumentacija ne može izdati jer je državna tajna. Žalili smo se i na to rješenje te na kraju ipak dobili putni nalog. 

Sam putni nalog nije otkrio previše, odnosno skrivao je pravu narav predsjedničkog puta u SAD s obzirom na to da nije navedena svrha. Tada nismo dobili izvješće koje ide uz putni nalog i predstavlja sastavni dio tog dokumenta. Izvješće nam je bilo bitno jer bi iz njega bila vidljiva specifikacija troškova te bi se moglo napokon odgovoriti na pitanje što je predsjednica radila u SAD-u na Novu godinu. 

No, ispalo je da je predsjednica bila obvezna izdati putni nalog, no ne i specifikaciju troškova pa je tako pitanje o službenom ili privatnom posjetu predsjednice SAD-u do danas ostalo otvoreno. Sve je to vidljivo iz Rješenja Povjerenika za informiranje koje smo tada dobili, a koje opet objavljujemo na dnu članka. 

Milanović ne govori istinu

Milanović je danas ustvrdio da predsjednik ne mora izdavati ni putni nalog. To je laž.

Naglasimo na kraju da smo Uredu predsjednika Milanovića jutros uputili pismeni upit o putovanju u Albaniju, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.


  

Pročitajte više