Milanović zbog Turudića odgađa izbor šefa SOA-e

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je vladinu odluku da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, ali i upozorio da dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji.

"S obzirom da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika Glavnog stožera predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e", priopćio je Ured predsjednika.

Sporno imenovanje Turudića

Stav je predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

Tek nakon provođenja spomenutog može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e, čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima vlade, navodi predsjednikov Ured.

Dogovor oko Kundida

Što se tiče Kundida, predsjednik Milanović poziva sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OSRH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Oružanih snaga.

Premijer Andrej Plenković, obznanjujući odluku o Kundidu, ranije je izjavio kako, na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić, očekuju da predsjednik Milanović prihvati vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

"To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić", rekao je Plenković.

Pročitajte više