Milanović odlikovao kardinala koji žene naziva štracama i rehabilitira ustaše

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je na Pantovčaku odlikovao kardinala i vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za, kako glasi službena objava, izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Milanović je obilato nahvalio Puljića.

>> Milanović odlikovao kardinala Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira

Milanović: Ostavili ste svijetao i blistav trag i kao čovjek i kao crkveni prelat

"Vaš rad, Vaše poslanje je nešto što pratim, što gledam i čega sam svjedok, kao i mnogi među nama već godinama. Mislim da ste u ovih više desetljeća ostavili jedan svijetao i blistav trag i kao čovjek i kao crkveni prelat Katoličke crkve, crkve kojoj pripada najveći dio hrvatskih građana, naših ljudi, Hrvata u BiH", rekao je Milanović.

"Za Hrvate u BiH također ste napravili puno. Oni tamo žive u susjednoj, prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim neću dovesti u pitanje, ali čija prava, od kojih su neka ugrabljena, treba vratiti. To više nije Vaš posao, Vi ste učinili sve što se mogli sa svoje strane da odnosi između nacija i vjera u BiH ostanu harmonični, ljudski i u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo, sloga, mir i ljubav među ljudima", zaključio je predsjednik.

Milanovića pritom očito nije zasmetalo što je kardinal Puljić svojedobno priznao kako štiti svećenike koji su zlostavljali djecu, kao ni njegove izjave u kojima je žene nazivao "štracama". 

Kardinal Puljić 2019. na N1 priznao da ne prijavljuje policiji svećenike koji zlostavljaju djecu

Podsjetimo, u veljači 2019. godine u Vatikanu je održan četverodnevni skup Zaštita maloljetnika u Crkvi, na kojemu je dvjestotinjak kardinala i predsjednika biskupskih konferencija sa svih strana svijeta na poziv pape Franje raspravljalo kako da od sebe samih i svojih svećenika zaštite djecu. 

Puljić je tada dao nevjerojatan intervju za televiziju N1.

Sarajevski kardinal je, na upit novinarke Nine Kljenak o tome je li bilo zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u BiH, odgovorio sljedeće: "U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna." Na logično sljedeće pitanje novinarke o tome jesu li ti slučajevi prijavljeni nadležnim institucijama u BiH, Puljić je odgovorio da nisu i to objasnio ovako: "Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor Svete kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti."

>> Puljić kaže da svećenike za koje sumnja da su zlostavljači ne prijavljuje policiji

Drugim riječima, Puljić nije prijavio policiji slučajeve svećeničkog zlostavljanja djece uz suludi izgovor da su u BiH po tom pitanju "zakoni dosta nedefinirani", što je prijesna laž.

Još jedno priznanje u intervjuu za vjerski portal

Da sve to nije bio nekakav suludi lapsus, potvrđuje i intervju koji je Puljić u srpnju 2020. - godinu i pol dana nakon skupa u Vatikanu - dao za vjerski portal Bitno.net. U njemu je još jednom priznao da civilnim vlastima u BiH ne prijavljuje svećenike za koje opravdano sumnja da su seksualno zlostavljali maloljetnike.

"Mi te stvari obavljamo interno u Crkvi u vezi s Kongregacijom za nauk vjere. Ne idemo u medije jer često nisu dobronamjerni. Kritike su dobre ako su utemeljene na istini, ali ako su smišljene da osramote Crkvu, prema njima smo jako suzdržani. Tu temu smo ozbiljno shvatili i prihvatili te provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve, ali s civilnim vlastima nemamo posebne odnose na tom području jer se zakoni donose ne samo na razini države nego i na razini entiteta i županija tako da se nalazimo u jednoj šumi zakona'', odgovorio je Puljić na mnogo duže pitanje koje mu je novinar postavio.

Pitanje pak glasi ovako: "Papa Franjo u svibnju prošle godine objavio je motuproprij Vos estis lux mundi, kojim je obvezao sve biskupije u svijetu da do kraja lipnja 2020. godine organiziraju sustav za prijavu seksualnog zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici. Implementacija dokumenta nedavno je započela u biskupijama u Hrvatskoj. Kako po tom pitanju trenutno stoje Vrhbosanska nadbiskupija i ostale biskupije u BiH? Također, prošle godine našli ste se na udaru nakon što ste izjavili da slučajeve pedofilije – kojih je, prema vašem kazivanju, bilo malo u Crkvi u BiH – niste prijavili nadležnim situacijama, kao i da su zakoni na tom području 'nedefinirani'. Što ste time htjeli reći s obzirom na to da u BiH postoje zakoni protiv pedofilije? Jeste li u međuvremenu dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vjere, kojoj ste prijavili spomenute slučajeve?"

Puljićeve neuvjerljive izlike

Puljić je tako još jednom priznao da svećenike za koje postoji opravdana sumnja da su seksualno zlostavljali djecu ne prijavljuje policiji u BiH. Izlika koju je Puljić tada ponudio je nadogradnja prethodne ("zakoni su dosta nedefinirani"), pa je rekao da je problem u tome što se u BiH "zakoni donose ne samo na razini države nego i na razini entiteta i županija tako da se nalazimo u jednoj šumi zakona". 

Zakoni u BiH koji se tiču seksualnog zlostavljanja maloljetnika su definirani i nema tu nikakvih prijepora ni "šume zakona" koji bi ikako spriječili kardinala da svećenike za koje misli da su zlostavljali djecu prijavi policiji. Kada bi Puljićeva logika imala smisla, onda bi se zbog kompleksnog političkog uređenja BiH moglo tvrditi da policiji u BiH ne treba prijaviti ni ubojstvo, pljačku itd. 

Naravno, to što štiti pedofile kardinala Puljića nije smetalo da drugima drži moralne prodike, dapače.

Puljić žene koje se seksaju prije braka nazvao štracama

Puljić je 2016. u propovijedi koju je održao na misi u povodu blagdana Gospe Loretske u Arbanasima preporučio ženama da "ne isprobavaju muškarce prije braka kako ne bi postale štrace".

"Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne biste postale štrace", rekao je kardinal. Kasnije je tvrdio da je ta njegova izjava izvađena iz konteksta, ali se i ispričao uz objašnjenje da ga je "ponijelo".

Pored toga, Puljić je kroz godine povukao više poteza koji se teško mogu opisati kao "svijetao i blistav trag", kako je to formulirao predsjednik Milanović.

Ustaške mise u Sarajevu i Odžaku

Najpoznatiji je primjer Puljićeva misa za ustaše s Bleiburga koju je uz brojne i burne prosvjede održao u svibnju 2020. u Sarajevu. 

>> Sarajevska misa za Bleiburg pretvorila je BiH u bure baruta

O Puljićevoj sarajevskoj misi za ustaše kritički su se oglasili i američka i izraelska ambasada u Sarajevu, kao i Svjetski židovski kongres. Kardinalu to nije bio prvi put da služi misu za ustaše, koje predstavlja kao "žrtve partizanskih zločina", pritom tvrdeći da ne sudjeluje u rehabilitaciji ustaštva.

Puljić je 25. svibnja 2018. predvodio misno slavlje kod Odžaka, posvećeno "partizanskim žrtvama". Te navodne žrtve su zapravo najgori ustaški fanatici i koljači, koji su se odbili predati tjednima nakon kraja Drugog svjetskog rata te su se zabarikadirali u Odžaku i borili do smrti, pritom nanijevši partizanskim snaga teške gubitke. 

Puljić organizirao povratak posmrtnih ostataka ustaškog nadbiskupa Šarića u Sarajevo

U simboličkom smislu, povratak posmrtnih ostataka svojeg predšasnika Ivana Šarića u Sarajevo možda je najgore od svega što je Puljić učinio.

Sarajevski nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić bio je fanatični podržavatelj NDH i otvoreni obožavatelj ustaškog zločinca Ante Pavelića, kojemu je čak napisao pjesmu. Šarić tijekom ustaško-nacističke okupacije Sarajeva ne da nije nikad dignuo glas protiv terora ustaških vlasti nego je sve njihove krvoločne poteze podržavao. Šarić je i izdavao Katolički tjednik, u kojemu su se mogli pročitati najstrašniji antisemitski pamfleti i degutantne ode ustašama i Paveliću. Šarić je bio i duhovni pokrovitelj jednog od najstrašnijih ustaških zločina u Sarajevu, kada je Maks Luburić na Marindvoru 28. ožujka 1945., samo nekoliko dana pred ulazak osloboditelja u grad, objesio 55 sarajevskih antifašista. 

Naravno, Šarić je iz Sarajeva pobjegao s voljenim ustašama te je umro u Madridu 1960., provevši mirnu starost pod zaštitom Vatikana i španjolskog klerofašističkog diktatora Franca, koji je kasnije postao politički uzor Franje Tuđmana. Nikad nije Šarić morao pred sudom odgovarati za svoj udio u zločinačkoj ustaškoj politici, a posthumno je nagrađen povratkom svojih kostiju u Sarajevo.

Premještanje Šarićevih posmrtnih ostataka iz Madrida u Sarajevo isposlovao je baš osobno Puljić nakon rata 1992. - 1995., tako u grad vrativši jednog od najgorih zločinaca u sarajevskoj povijesti. Puljiću ne da nije palo na pamet osuditi ustaškog nadbiskupa Šarića nego mu je odao sve počasti.

Još jedan Milanovićev promašaj

Sve to su općepoznate informacije o djelovanju kardinala Puljića, kojega je sada predsjednik RH Milanović odlikovao uz objašnjenje da je on "učinio sve što je mogao sa svoje strane da odnosi između nacija i vjera u BiH ostanu harmonični, ljudski i u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijeda, a to je bratstvo, sloga, mir i ljubav među ljudima".

Zaštita pedofila, vrijeđanje žena, rehabilitiranje ustaša - sve to je za predsjednika Milanovića očito "svijetao i blistav trag" i "zaštita hrvatskog identiteta", za što je kontroverzni kardinal Puljić sada i odlikovan.

Pročitajte više