Milanović: Pravna država pod HDZ-om dramatično je ugrožena

"HRVATSKA pod HDZ-om je zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena, a ovaj jučerašnji potez Predsjedništva stranke je krunski dokaz za to", kazao je danas na konferenciji za novinare šef SDP-a Zoran Milanović komentirajući usuglašavanje predsjedništva HDZ-a o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama.

Milanović je kazao kako je to "izmjena izbornog zakonodavstva, izmjena izbornih pravila, pa taman bila i najmanja, ta izmjena se događa unutar godine dana od zadnjeg roka za parlamentarne izbore i sama po sebi takva odluka predstavlja odstupanje od dosada uvriježenih ustavnih normi, dobrih pravila dobre parlamentarne prakse, kako to naziva Ustavni sud u  svom izvješću od 8. 12 2010.,pravne države, Poglavlja 23.".

"Godinama pozivamo da se popis birača uredi i da se objavi, da se uredi zakon o prebivalištu, da se uvede reda. Ne samo da to nije učinjeno nego se danas upravo na osnovi tog praktički falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica. A izmjene granica izbornih jedinica predstavljaju promjene izbornih pravila odnosno izbornog zakonodavstva", ocijenio je Milanović.

On smatra kako se time "vjerojatno pokušava ušićariti nekoliko mandata, što je moguće, ali predstavlja do sada neviđenu stvar u Hrvatskoj i sigurno predstavlja dobar doprinos zaključenju Poglavlja 23. s EU koji se tiče pravne sigurnosti vladavine prava i temeljnih prava".

"Svaka čast. Palac gore. To se tako radi gospodo!", kazao je.

Apelira na cijelu hrvatsku javnost, medije, političke stranke da ne nasjedaju na ovakvu manipulaciju, promjenu izbornih pravila u izbornoj godini, a posebice da ne nasjedaju tumačenjima kako se radi o manjim korekcijama.

"Ne radi se o manjim korekcijama jer i najmanja korekcija koja može imati utjecaja na rezultate izbora je velika korekcija", istaknuo je. Ističe kako "HDZ Hrvatsku gura u nered i ostavlja ju u neredu" zapitavši se kako je moguće da u dvije izborne jedinice u 10 godina broj birača naraste preko 100 000, a u drugoj na sjeveru Hrvatske ne, a broj stanovnika ostaje isti.

Pročitajte više