Milanović s tri riječi reagirao na odluku Ustavnog suda

Foto: Marko Juric/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se nakon upozorenja koje mu je poslao Ustavni sud. 

Milanović je na Facebooku reagirao s tri riječi.

"Rijeke pravde dolaze!" napisao je Milanović. Predsjednik je istu poruku koristio i najavljujući kandidaturu, a moguće je da ovim ponavljanjem te predizborne poruke poručuje Ustavnom sudu da neće odustati od kampanje za parlamentarne izbore koju su mu ustavni suci većinom glasova zabranili dok je na dužnosti predsjednika. 

Rijeke pravde dolaze!

Posted by Zoran Milanović on Monday, March 18, 2024

Što stoji u upozorenju Ustavnog suda

Ustavni sud je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Ustavni sud u upozorenju dodaje da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Ustavni sud je zaprijetio da, ako Milanović i SDP budu postupali suprotno ovom upozorenju, može, kao krajnju mjeru, poništiti Milanovićevu odluku o raspisivanju izbora. 

Dvoje sudaca, Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, bili su protiv odluke. Goran Selanec i Lovorka Kušan su napustili sjednicu prije glasanja jer su smatrali da nisu zadovoljeni uvjeti za glasanje. 

Pročitajte više