3,3 milijuna potpisa: Može li Hillary ipak postati predsjednica?

Foto: FAH, change.org

IAKO je Donald Trump dobio predsjedničke izbore, dio birača Hillary Clinton još uvijek se ne predaje. Nadaju se da su našli način da zaustave ulazak Trumpa u Bijelu kuću - pomoću elektorskog kolegija.

Naime, na američkim izborima tehnički se ne bira izravno predsjednik, već 538 elektora koji će izabrati predsjednika 19. prosinca. Iako se radi o pukoj formalnosti, u lijevo-liberalnim krugovima na društvenim mrežama javila se ideja da bi se Trumpove elektore moglo nagovoriti da glasaju za Clinton.

S tim su ciljem pokrenuli online peticiju na stranici change.org naslovljenu "Elektorskom kolegiju: učinite Hillary Clinton predsjednicom 19. prosinca". U tekstu peticije objašnjeno je da elektori mogu glasati za drugog kandidata ako žele te da bi, čak i u saveznim državama u kojima je takvo glasanje izričito zabranjena, jedina sankcija koju bi snosili bila novčana kazna.Tu bi im kaznu pristaše Clinton rado platili, dodaje autor peticije.

Kao razlog ovog prilično radikalnog prijedloga autor navodi da je Clinton (prema privremenim rezultatima) dobila veći apsolutni broj glasova. Autor također tvrdi da Trump nije sposoban za vršenje predsjedničke funkcije, te da ga njegova impulzivnost, maltretiranje, lažljivost, povijest seksualnog napastovanja i nedostatak iskustva čine opasnim za republiku.

 

 

6 razloga zašto je inicijativa neprovediva

S obzirom da je peticija u par dana skupila više od 3,3 milijuna potpisa, postavlja se pitanje - ima li ova inicijativa šanse da zaustavi ono što je za polovicu Amerike scenarij iz noćne more - predsjednik Trump? Definitivni odgovor je ne, piše Vox. Evo i zašto:

1. Trumpovi elektori su odani republikanci koje je selektirala sama stranka.

2. Trump će, po svemu sudeći, imati 306 elektora prema 232 koje će imati Clinton. To znači da bi se čak 37 elektora moralo odmetnuti od Trumpa da bi izgubio većinu.

3. Ovi elektori bi se morali ne samo odmetnuti od Trumpa, nego i prikloniti Clinton. U slučaju da nijedan kandidat nema potrebnih 270 elektorskih glasova, odluka bi bila na Kongresu u kojem republikanci opet imaju većinu.

4. U slučaju da elektori ne glasaju onako kako su delegirani, država iz koje dolaze može poslati drugu skupinu elektora. U tom slučaju, Kongres opet odlučuje čiji elektorski glasovi se priznaju.

5. Hillary Clinton je priznala poraz i nema nikakvih indicija da bi pristala sudjelovati u ovom planu.

6. Postoje demokratske norme, i krađa izbora na ovakav način se definitivno kosi s njima, čak i ako je teoretski izvediva. Očekivati da će 37 republikanskih elektora izdati volju svojih glasača iznimno je nerealno. Samo 9 elektora u zadnjih 80 godina je glasalo drukčije nego su delegirani.

No čak i kad bi se ovaj scenarij ostvario, bio bi iznimno opasan za američku demokraciju i sasvim sigurno prouzročio ustavnu krizu. Republikanska stranka sasvim sigurno ne bi prihvatila predsjednicu Clinton na ovaj način. Slični scenariji u drugim državama doveli su i do državnog udara, a to je zadnje što Americi treba.

Pročitajte više