Milijuni pčela u Australiji u lockdownu zbog smrtonosnog parazita

Ilustracija: EPA

MILIJUNI australskih pčela završili su u lockdownu, a tisuće će uginuti nakon što je u zemlji otkriven smrtonosni parazit Varroa destructor, javlja BBC. Prvi put je pronađen u luci blizu Sydneyja prošloga tjedna, ali je od tada uočen u košnicama koje su od spomenutog mjesta udaljene 100 kilometara. 

Zaraza bi australsku industriju proizvodnje meda mogla koštati milijune dolara. Australija je bila jedini kontinent bez tog smrtonosnog parazita koji je najveća prijetnja pčelama u cijelom svijetu. Varroa destructor, veličine sjemenke sezama, napada pčele i ubija čitave kolonije tako što se hrani njima i prenosi im viruse.

Uništavanje košnica

Vlasti su uvele nekoliko mjera biološke sigurnosti kako bi ograničile epidemiju nakon što su paraziti otkriveni na 7 lokacija diljem savezne države Novi Južni Wales. Sve košnice u krugu od 10 kilometara od mjesta gdje su pronađeni paraziti bit će uništene, a kolonije unutar 25 kilometara pregledavat će se i nadzirati. 

Također se provodi svojevrsni lockdown koji zabranjuje kretanje pčela po saveznoj državi. Ako se nastave širiti, to bi samo industriju proizvodnje meda moglo koštati 70 milijuna australskih dolara (preko 346 milijuna kuna). 

Pročitajte više