Milinović: O Hallerovoj odgovornosti raspravljat ćemo na sljedećoj sjednici

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća riječkog KBC-a dr. Darko Milinović izvijestio je nakon današnje utemeljiteljske sjednice Vijeća da će se o završnom računu KBC-a za 2003. raspravljati i na sljedećoj sjednici, kao i o odgovornosti sadašnjeg ravnatelja dr. Hermana Hallera za, kako je rekao, prevelike troškove ili nenamjensku potrošnju u KBC-u.

Milinović je na konferenciji za novinstvo kazao da u predočenu završnom računu KBCa za 2003. nedostaju financijska izvješća o izvedenim građevnim radovima u pojedinim dijelovima KBCa za prošle četiri godine te da je nepoznato kolik je za to dug i izvedenost radova. Nadalje, kazao je, u tom završnom računu nije specificirana potrošnja materijala po zavodima.

Milinović je zatražio od sadašnjeg ravnateljstva da specificira troškove za intelektualne usluge KBC-u, koji su za prošlu godinu bili 1,5 milijun kuna. Također je upozorio da je za nabavljeni uređaj color-doppler u riječkom KBC utrošeno 1,6 milijuna kuna. Dodao je da je on, kao ravnatelj gospićke Opće bolnice, za takav uređaj izdvojio 380 tisuća kuna. Spomenuo je i uređaj za glačanje za 500 tisuća kuna i još neke medicinske uređaje.

Milinović je za sljedeću sjednicu UV-a zatražio provedbeni natječaj za nabavu tih uređaja, ustvrdivši kako ne prejudicira da su ti uređaji preplaćeni, nego da to želi provjeriti u dokumentaciji.

Ponovio je da nije došao na čelo KBC-a da bi smijenio Hallera, ali da će zatražiti njegov opoziv ako se pokaže da je odgovoran za bolnički dug, koji dobavljačima, rekao je, iznosi 120 milijuna kuna.

Upravno vijeće je donijelo izmjene u Statutu KBC-a te će se na mjesto ravnatelja sada moći birati i osoba sa završenim fakultetom s područja gospodarstva ili prava, a ne samo medicine kao do sada.

Dr. Herman Haller je u izjavi za novinare kazao da KBC dobavljačima i zaposlenicima duguje oko 145 milijuna kuna, ali da je realni dug, ako se odbiju tražbine od HZZO, 35 milijuna kuna. Naveo je da je realni dug, kad je on došao na čelo KBC 2001., bio 46 milijuna kuna. Kazao je da financijsko stanje KBC-a treba promatrati u okviru ukupna stanja hrvatskog zdravstva i izdvajanja za bolnice. Komentirajući nabavu uređaja, Haller je kazao da su svi uređaji kupljeni na javnim natječajima te da je sva dokumentacija transparentna. Ocijenio je da uređaj color-doppler za riječki KBC mora biti usavršeniji i zato skuplji nego onaj za opću bolnicu.

Sljedeća sjednica UV-a, najavljeno je, bit će održana za 15-ak dana.

Pročitajte više