Milinović o reformi: Idemo step by step



KAKO ćemo mijenjati sustav upravljanja hrvatskim bolnicama? Step by step. Tako je bar jučer u emisiji Otvoreno rekao ministar zdravstva Darko Milinović dok je branio svoj program prebacivanja tereta financiranja zdravstva sa države na građane, ili kako on to voli reći, nastavka zdravstvene reforme.

U studiju javne televizije povela se rasprava o upravnim vijećima i ravnateljima zagrebačkih bolnica koje Milinović misli smjenjivati kako bi "okrupnio" bolnički sustav u glavnom gradu i pružio "bolju i dostupniju zdravstvenu njegu" svim stanovnicima Zagreba. Čak se i SDP-ov Ranko Ostojić složio s idejom da bi cijelim zagrebačkim bolničkim sustavom bilo efikasnije upravljati s jednog mjesta.

"To je točno, ali idemo step by step, pa nećemo sve odjednom", slavodobitno je ustvrdio Milinović, koji je već ranije rekao da provodi ogromne zahvate u zdravstvu i da treba voditi računa o tome da se neki od ključnih poteza povuku postepeno.

Tko zna što je navelo HDZ-ove ministre da svoje govore začine engleskim frazama (dovoljno se sjetiti "too much" Božidara Kalmete), ali Milinovićevi "stepovi" idu otprilike ovako -  prvo je uveo dopunsko osiguranje kako bi namaknuo još novca u proračun, a onda je obavezu tog osiguranja proširio na sve one ljude koje je tijekom prve reforme tvrdio da štiti. U međuvremenu prihodi od zdravstva i dalje idu u državni proračun, što je u jednom od ranijih "stepova" trebalo biti promijenjeno.

Pročitajte više