Militantni ekstremizam: Uhićena četvorica Albanca zbog planiranja napada na pravoslavni manastir

Foto: FAH

PRIPADNICI KFOR i kosovske policije uhitili su četvoricu naoružanih Albanca koji su namjeravali napasti pravoslavni manastir Visoki Dečani, prenose u nedjelju beogradski mediji.

Navodni islamisti uhićeni su u subotu navečer pred ulazom u taj manastir iz 14. stoljeća, pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine.

"U zajedničkoj akciji policije Kosova i KFOR-a, nakon legitimiranja i pregleda vozila uhićena su su četiri Albanca iz Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice koji su posjedovali kalašnjikov s tri spremnika za streljivo i pištolj. U vozilu je nađena i literatura islamističkog sadržaja", priopćio je iguman manastira Sava Janjić, prenosi Radio-televizija Srbije.

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić ocijenio je da taj incident "opominje i upozorava da se institucije na Kosovu trebaju pozabaviti uzrocima vjerskog estremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu"

Jedan u nizu incidenata

Janjić smatra da se radi još jednom u nizu incidenata koji pokazuju "da je prisustvo snaga KFOR-a koji osiguravaju manastir od golemog značaja za sigurnost tog objekta, svjetske kulturne baštine UNESCO-a".

Manastir Visoki Dečani bio je meta ekstremista u listopadau 2014. kad su na dva ulaza i na pomoćnim objektima manastira  ispisani grafiti Islamske države i  Albanske nacionalne armije (AKSH), a četiri mjeseca prije toga Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) .

Nakon povlačenja srpske policije i vojske s Kosova 1999., manastir je četiri puta napadnut oružjem i pod stalnim je nadzorom KFOR-a.

Procesuiran je samo jedan napad za koji je jedan Albanac 2007. osuđen na dvije i pol godine zatvora, navode beogradski mediji.

Pročitajte više