Milorad Dodik: Mišljenje Suda otvara mogućnost da i RS učini isto što i Kosovo

KONTROVERZNI premijer Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je presuda Međunarodnog suda pravde o Kosovu otvorila hipotetičku mogućnost da sutra i RS učini to isto – da proglasi neovisnost od ostatka BiH.

Dodik je u intervjuu beogradskom listu Danas rekao da će mišljenje Suda u Haagu utjecati na situaciju u Bosni i Hercegovini i da je otvorilo mogućnost da se i RS osamostali od BiH, no dodao je kako će se o tome razmišljati tek nakon parlamentarnih izbora u listopadu.

"Ne osjećamo se dobro u BiH, ona nam je teret!"

"Nismo zadovoljni našim statusom u BiH koja nam je teret i nije okvir u kojem se mi dobro osjećamo. BiH je tvorevina na bazi minimalnog kompromisa, a s naše strane maksimalnog kompromisa", objasnio je Dodik i dodao kako će se RS ipak ponašati racionalno te da će nakon izbora u miru "još jednom pročitati mišljenje Suda u Hagu i sebe pozicionirati na pravi način".

Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je rekao da je mišljenje Suda, doduše, neobvezujuće, ali da nije bez pravne snage i sigurno će odrediti odnose u budućnosti, no tvrdi da presuda nije uvažila međunarodno pravo.

"Zapad je prevario Srbiju. Prevareno je čitavo međunarodno pravo. Tko god bar malo poznaje pravo, zna da je temelj međunarodnog pravnog poretka teritorijalni integritet. Sada se kaže da odluka koja narušava teritorijalni integritet nije suprotna međunarodnom pravu. Odavno ne vjerujem u dobre namjere međunarodne zajednici ni prema Srbiji, ni prema Republici Srpskoj", otvoreno je rekao Dodik.

Pročitajte više