Milorad Dodik potpiruje nacionalističku vatru u Bosni i Hercegovini

MILORAD Dodik, premijer Republike Srpske, konstatirao je kako je srpski entitet u Republici Bosni i Hercegovini neprijeporan, ali i nastavio da je izuzetno upitna sama cjelovitost Bosne i Hercegovine. Takvo što izjavio je jučer za nekoliko banjalučkih medija, prenosi poskok.info.

"Više nitko ne smije govoriti o ukidanju Republike Srpske, jer zna da će dobiti po prstima", kazao je Dodik. Da bi potkrijepio neupitnost svojeg entiteta napomenuo je da se u posljednje dvije godine nije dogodio niti jedan prijenos nadležnosti s razine jednog od dvaju entiteta na "centralnu" razinu, a takvo što posve je u skladu sa smjerovima Dodikove politike jer, kako naglašava, "nikakva centralizacija koja jača poziciju Sarajeva nije prihvatljiva za Republiku Srpsku".

Istu tezu iznio je i dva dana ranije na sastanku s izaslanstvom Francuskog senata. "Prenošenje nadležnosti s Republike Srpske na BiH je završena priča", objasnio je Francuzima. Na to mu je uzvratio francuski senator Christian Cambon kazavši kako priznaje političku realnost odnosno činjenicu da je BiH država sastavljena od dva entiteta, ali i da se ne smije zaboraviti ipak zemljopisna pripadnost Europi, kao i potreba da se cijelo područje integrira u Europsku uniju radi bi osiguranja mira i stabilnost u regiji.

Očito je stoga kako u posljednjih nekoliko dana srpski čelnik svojim izjavama uvelike prkosi stavu međunarodnih dužnosnika koji prije svega žele jačati sarajevske institucije BiH, poglavito radi približavanja međunarodnim organizacijama odnosno euroatlantskim integracijama, ali on ujedno svojim nesmotrenim medijskim istupima uvelike ugrožava ionako krhki Daytonski poredak.

Ig.M.

Pročitajte više