Milošević: Sjedinjene Američke Države bile su u savezništvu s OVK-om

BIVŠI JUGOSLOVENSKI predsjednik Slobodan Milošević izjavio je u utorak na Haškome sudu, na početku svjedočenja Božidara Delića, da su Sjedinjene Američke Države prije i za vrijeme rata na Kosovu od 1998. do 1999. "bile u savezništvu" s Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK).

Svjedok obrane, general jugoslavenske vojske Božidar Delić rekao je u svojem iskazu da je OVK tijekom 1998. pojačao terorističke napade na srpske i albanske civile i policiju nakon što mu je to prešutno odobrio SAD tri godine prije.

Tijekom svjedočenja Delića, koji je za sukoba na Kosovu bio zapovjednik 549. motorizirane brigade u Prizrenu, Milošević je u sudnici prikazao snimku susreta američkog diplomata Richarda Holbrookea s časnikom OVK, kojeg je svjedok identificirao kao "Hajdima Abazija, zvanog Ljum Hadžiju", u selu Juniku u lipnju 1998. godine, javila je beogradska agencija Beta.

Obrana je prikazala i snimku prisege jedne postrojbe OVK u srpnju 1998. na području Đakovice, koju je vodio Abazi. Delić je rekao kako pripadnici OVK na snimci prisežu na "borbu do posljednje kapi krvi, do ujedinjenja s Albanijom".

Povezanost dužnosnika SAD-a s OVK-om Milošević je dokazivao i snimkom susreta Holbrookea i generala Wesleyja Clarka sa skupinom "veterana OVK" na primanju u SAD-u, za koje je Delić rekao da je održano prošle godine radi prikupljanja novca za demokratskoga predsjedničkog kandidata u SAD-u Johna Kerryja.

Na prigovor tužitelja Jeffreyja Nicea da je snimka koja sugerira povezanost OVK i SAD-a "montirana" iz šireg materijala čije se porijeklo ne zna, Delić je objasnio da je riječ o jednosatnome dokumentarnom filmu koji je prikazan i u Nizozemskoj, a on ga je "vidio u Komisiji za suradnju s Haškim sudom u Beogradu".

General Delić je rekao i da je OVK bio teroristička organizacija, podsjećajući da ga je tako u veljači 1998. nazvao i američki izaslanik Robert Gelbard.

Prema njegovim riječima, cilj OVK bilo je odvajanje Kosova od Srbije i pripajanje Albaniji, navodi Beta.

General Delić nastavit će sutra svjedočiti na suđenju Miloševiću

Pročitajte više