Ministar dao preporuku za uporabu Hrvatskog školskog pravopisa

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac dao je preporuku za uporabu u osnovnim i srednjim školama "Hrvatskoga školskog pravopisa" autora Stjepana Babića, Sande Ham i Milana Moguša, nakladnika "Školske knjige", objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva.

Ministar je preporuku potpisao 16. veljače, a dao ju je na temelju zahtjeva od 2. travnja 2004., nakon pribavljenih ocjena, dorade predloženog teksta i pozitivnog mišljenja koje su dali Povjerenstvo za prosudbu Hrvatskog školskog pravopisa i Ministarstvo kulture.

Povjerenstvo za prosudbu pravopisa činili su Marija Turk, Odsjek za kroatistiku riječkoga Filozofskog fakulteta, Marija Znika i Dunja Brozović Rončević, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Bernardina Petrović, Katedra za hrvatski jezik Odsjeka za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, Vesna Muhoberec, zagrebačka V. Gimnazija, Nevenka Miškulin, zabočka OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, akademik August Kovačec, zagrebački Filozofski fakultet, te Stjepan Težak, HAZU.

Do stupanja na snagu Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, čije izmjene i dopune priprema Ministarstvo, svim prijavljenim prijedlozima hrvatskog pravopisa, kako se napominje, izdavat će se preporuka nakon provedenog postupka stručne prosudbe.

Po riječima Dunje Brozović Rončević, ravnateljice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, između pravopisa za koji je ministar dao preporuku i četvrtog izdanja "Hrvatskog pravopisa" Babića-Finke-Moguša koji je 1994. odobren za uporabu u osnovnim i srednjim školama, "nema bitne razlike u načelima", Hrvatski je školski pravopis samo prilagođen učenicima.

(Hina) pp,xmc ymc

Pročitajte više