Ministar financija "iz rukava" vadi brojke koliko je zarađeno od "harača"

MINISTAR financija Ivan Šuker u posljednje vrijeme na gotovo svakom zasjedanju Vlade uzima riječ kako bi nazočne ministre izvijestio koliki je prihod od kriznog nameta odnosno od posebnog poreza na plaće, mirovine i ostale primitke. Zagledan u brojke i tablice te najnovije podatke, ministar financija uvijek na kraju izvuče okruglu brojku koliko je zarađeno, no primjetan je nesrazmjer u brojkama.

Svaki dan nova "okrugla" brojka

Naime, prije deset dana, točnije 22. rujna na sjednici Vlade ministar Šuker izašao je s podatkom kako je od "harača" do tada prikupljeno 360 milijuna kuna. Jučer, 1. listopada, ministar Šuker, na temelju podataka iz svoje aktovke rekao je kako je prikupljeno 380 milijuna kuna. Danas, u prigodnom druženju s novinarima, Šuker je, manje od dvadeset i četiri sata od posljednje sjednice Vlade iznio podatak da je do sada temeljem posebnog poreza na plaće, mirovine i ostale primitke u kolovozu i rujnu prikupljeno oko 406 milijuna kuna.

Postavlja se pitanje kako je moguće toliki nesrazmjer brojki jer je očigledno da nešto u izračunima ne valja. Naime, ne treba zaboraviti kako se ministar Šuker svojedobno našao u medijskoj buri kada je izašao podatak da ga je osobno u međuvremenu pobjegli premijer Ivo Sanader napao da mu je donosio krive financijske podatke na temelju kojih je u javnosti govorio kako krize nema.

Ne treba više rebalans

Osim krajnje sumnjivih iznosa oko harača Šuker je danas iznosio i neke druge financijske podatke. Tako je ustvrdio da su usporena negativna kretanja u državnom proračunu. Za to je,, objasnio je Šuker novinarima, zaslužne mjere iz dosadašnja tri rebalansa proračuna kojima je postignuta ne samo makroekonomska stabilnost nego i stabilnost javnih financija.

Štoviše, Šuker je danas opovrgnuo kako će do kraja godine biti potreban još jedan rebalans. Umjesto toga, Vlada RH, kaže Šuker, intenzivno radi na nacrtu proračuna za 2010. godinu. Šuker je danas ponovio kako su u prvih devet mjeseci prihodi manji za 7.4 posto odnosno iznosili su 81.1 milijardu kuna.

Zaradilo se i od PDV-a

Šuker je isto tako pred novinare iznio podatak da je samo u rujnu povećanja stope PDV-a na 23 posto polučilo učinkom od oko 130 milijuna kuna, a nove trošarine u mobilnoj telefoniji od oko 34 milijuna kuna.

Rashodi su se prema izračunu ministra do kraja rujna dosegnuli 88,93 milijarde kuna i porasli su prema lani za 5,1 posto. Deficit proračuna je pak na kraju rujna bio 7,8 milijardi kuna ili 1,4 milijarde kuna više nego na kraju lipnja.

Pročitajte više