Ministar Fuchs se ispričao: Moja izjava o ljetovanju nastavnika je nespretno sročena

SUSTAV "e-matice" od jutros radi u prosjeku 30 svjedožbi u minuti, potvrđeno nam je iz Ministarstva obrazovanja. Kako nam je rekao glasnogovornik ministarstva Duje Bonacci, očekuje se da bi do kraja dana svi osmaši mogli imati svjedožbe. 

Prema informacijama s terena, sustav "e-matice" i jutros je radio otežano. Da "e-matica" nije u funkciji, neslužbeno su nam rekli i iz samog Ministarstva. Naime, iz informatičkog odjela rekli su nam kako je sustav preopterećen jer su profesori odlučili najveći dio posla odraditi u posljednji trenutak.

Pad "e-matice", sustava pomoću kojeg profesori trebaju isprintati svjedodžbe učenicima, izazvao je frustracije u školama, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs je odlučio pronaći krivce baš u profesorima.

> Kolaps "e-matice": Tisuće osmaša još nema svjedodžbe, Fuchs tvrdi da je problem riješen

U Ministarstvu obrazovanja kažu kako je server pao zato što su svi u isto vrijeme pokušali isprintati svjedodžbe. "Svim smo školama, s naglaskom na srednje škole, odmah u srijedu poslali zamolbu da se pričeka s unosom ocjena i svjedodžbi srednjoškolaca i nižih razreda osnovnih škola kako bi se na vrijeme stigle izdati svjedodžbe osmoškolcima. Ove je godine rok za upis u srednje škole doista nešto kraći i tu su nastali problemi. No, čini se da dobar dio učitelja nije poslušao taj naputak, neki se žure malo ranije na more i sustav je zapeo zbog prevelike navale", kazao je ministar Fuchs, piše Novi list.

Na profesorima najveći teret neviđene blamaže

Ministar Fuchs za Večernji list bio je prilično precizan o tome tko bi trebao podnijeti najveći teret za do sada neviđenu blamažu Ministarstva obrazovanja.

"Problem nije u 'e-matici' nego u tome što nastavnici ažurno ne unose sve potrebne podatke o svojim učenicima", rekao je ministar Fuchs dodajući kako je ove godine sve dodatno zakomplicirao i praznik koji je pao na petak, pa je i mnogo zaposlenih u školama željelo iskoristiti taj produženi vikend.

Ministar dodaje kako su iz ovogodišnjeg iskustva izvukli pouku te će sljedeće godine napraviti raspored korištenja "e-matice". "No, sustav se još usavršava, ne možemo sve predvidjeti", zaključio je ministar Fuchs.

"Ministar bi trebao ići liječiti životinje"

"Umjesto što se poigrava s učiteljima, naš bi ministar trebao ići liječiti životinje, jer za to se i školovao", komentirao je ministrovu izjavu predsjednik primorsko-goranske Udruge ravnatelja Hrvatske Željko Šimunić. Dodao je kako je ministar Fuchs trebao znati koliko u Hrvatskoj ima učenika, učitelja i razrednika, a tvrdi kako to nije znao.

"Bilo bi mu bolje da ne skriva tu svoju sramotu iza takvih izjava u kojima optužuje nastavnike", kazao je Šimunić te dodao kako bi ministru trebalo biti neugodno što svoju sramotu skriva napadom na nastavnike.

Podjela na županije i sate

Kako doznajemo, nastavnici su dobili putem maila naputak kako riješiti gužve u "e-matici". Naime, podijelili su se prema županijama pa tako Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Varaždinska mogu "printati" svjedodžbe od 10 do 11.30 sati, a Koprivničko-križevačka i, primjerice, Ličko senjska od 11.30 do 13 sati. Prema tome prijedlogu, od 16 sati do 17.30 trebali su doći na red Splitsko-dalmatinska, Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija.  

"Svim učenicima osmih razreda kojima nisu zbog tehničkih teškoća ispisane svjedodžbe iz e-matice možete to učiniti na sljedeći alternativan način: U privitku ovog dopisa šaljemo Vam predloške u  Wordu za obrasce koji se koriste za ispis svjedodžbi iz sustava. Kako su predlošci u Wordu možete ih na svojim računalima "ručno" ispuniti, na printeru otisnuti te će tako otisnute svjedodžbe biti istovjetne onima koje izlaze iz sustava e-matica. Ovi predlošci se inače koriste
i u sustavu, a razlika je u tome što se u sustavu računalno popunjavaju dok ovaj način zahtijeva ručni unos podataka u predložak", stoji u napucima koje su dobili nastavnici.

Bio je to samo prijedlog

Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su nam kako je to bio samo - prijedlog.

"Istina je. To je bio naš neformalni prijedlog da se ubrza postupak. No prema informacijama, odnosno 'logovima' vidimo da se ne pridržavaju toga. Sustav radi sasvim dobro i trenutno je podignut na oko 40 svjedodžbi u minuti", rekao nam je glasnogovornik Bonacci oko 12.30 sati.

Ministar Fuchs se ispričao: Moja izjava je nespretno sročena

Ministar Fuchs ispričao se danas poslijepodne zbog pada sustava "e-matice", kao i zbog svoje, kako kaže, "nespretno sročene izjave" koja je protumačena kao kritika rada nastavnika. U priopćenju tvrdi da smatra kako je upravo njihova predanost nastavničkom pozivu i dobrobiti njihovih učenika najviše učinila da svi učenici svoje svjedodžbe ipak dobiju na vrijeme. "U tom smislu, ministar svim nastavnicima najljepše zahvaljuje na trudu i strpljenju", dodaje se u priopćenju iz Ministarstva.

"Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričava se zbog svih neugodnosti koje je pad sustava e-matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima", priopćio je glasnogovornik Ministarstva.

U priopćenju se dodaje i kako je do pada sustava došlo zbog naglog povećanja broja zahtjeva za ispis svjedodžbi te da je zbog iznimno složenog informatičkog sustava trebalo neko vrijeme da se rad ponovno pokrene i stabilizira. Dodaju kako je ovaj sustav u funkciji već petu godinu zaredom i ovo je prvi put da je ovako zakazao. Kako bi se takvo što izbjeglo u budućnosti, za sljedeću godinu će biti dodatno nadograđen i ojačan.

Dodaje se kako bi do kraja dana svi učenici osmih razreda trebali imati svoje svjedodžbe. Prijave za upise u srednje škole se održavaju danas i sutra, tako da bi svi učenici trebali moći na vrijeme predati svoje prijave. "Ako se ipak u bilo kojoj osnovnoj školi jave dodatne teškoće, služba za informatiku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stoji na raspolaganju za sve potrebne hitne intervencije", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više