Ministar Grlić Radman na Danu Hrvata u Mađarskoj: Vidljiv je njihov doprinos

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na obilježavanju Dana Hrvata u Baji u Mađarskoj i tom je prigodom istaknuo povezanost Hrvata i Mađara u prošlosti i u sadašnjosti.

Svečanost 19. proslave Dana Hrvata započela je svetom misom u crkvi svetog Antuna Padovanskog te se nastavila programom tijekom kojeg je ministar Grlić Radman istaknuo dobro poznatu činjenicu da Hrvate i Mađare veže i zajednička prošlost i europska sadašnjost, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Kaže da je vidljiv doprinos mađarskih Hrvata 

Hrvati su u Mađarskoj jedna od priznatih nacionalnih i etničkih manjina.

“Na mnogim razinama je vidljiv osobit doprinos mađarskih Hrvata u očuvanju hrvatskih tradicijskih običaja i bogate kulturne baštine, očuvane hrvatske riječi i razvijene nacionalne svijesti o pripadnosti hrvatskom narodu, a u svemu tome matična domovina Hrvatska nastavit će pružati svesrdnu potporu i suradnju“, naglasio je ministar.
Rekao je kako hrvatska vlada ulaže najveći trud u provedbu politike jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske.

“Sve dosad ostvareno, i osobite veze s Hrvatima izvan domovine, obvezuju nas nastaviti i dalje poticati razvoj, prilagođavati se i provoditi nužne reforme, usvajati nova znanja, standarde i vrijednosti kako bismo osigurali daljnji napredak i omogućili bolji život budućim generacijama, s obje strane granice“, rekao je Grlić Radman, navodi se u priopćenju.

“Gledajmo u budućnost, sjećajući se ponosno svoje prošlosti u kojoj smo se povezali vjerom, obitelji, kulturom i tradicijom, koji su nas kroz povijest čuvali zajedno i očuvali hrvatski narod. Neka nam to i dalje bude putokaz za vrijeme pred nama!” rekao je Grlić Radman zahvalivši svima koji u Mađarskoj stoljećima čuvaju hrvatsku riječ, tradiciju, kulturu i običaje.  

Grlić Radman svečanosti je prisustvovao kao izaslanik predsjednice države, predsjednika sabora i predsjednika vlade. 

Pročitajte više