Ministar Hebrang: Umjesto zdravstvene politike na sceni je politika u zdravstvu

UMJESTO zdravstvene politike na sceni je politika u zdravstvu, a to se treba iskorijeniti, istaknuo je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang na savjetovanju o ekonomsko financijskoj analizi odnosa u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju koji su organizirali Udruga poslodavaca u zdravstvu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Hebrang je ustvrdio da zdravstvom danas politički manipuliraju oni koji su 2000. masovno smjenjivali, a sada se boje da će to ponoviti i nova vlast. "Ne treba se bojati, neće biti revanšizma dok sam ja ministar zdravstva", rekao je Hebrang.
Iznio je podatke o revanšizmu bivše vlasti, ističući da je u prve dvije godine mandata zbog političke nepodobnosti smijenila 107 ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Hebrang je rekao da ravnatelj zdravstvene ustanove više nije politička funkcija kako je to bilo za vrijeme bivše vlasti te obećao da će ta funkcija ponovno postati stručna.

Također je poručio da neće biti nikakvih otkaza u zdravstvu, već jedino prirodnog odljeva kadrova.

Podsjetio je na ogromne dugove koje je bivša vlast ostavila u zdravstvu, potkrepljujući to izvješćem Državne revizije iz 2002. godine.

Hebrang je upozorio kako više neće biti moguće da pojedinac za jedan honorar dobije 266.000 američkih dolara.

Rekao je kako želi uspostaviti kontrolu rada bolnica kako bi se stabiliziralo financijsko poslovanje i na vrijeme otkrili poremećaji.

Obnova bolničkih kapaciteta će se nastaviti, a prioriteti će biti investicije u Vukovaru i Rijeci te obnova rodilišta i kuhinje u Splitu. Prioritete će odrediti struka, obećao je Hebrang.

Direktor HZZO-a Većeslav Bergman govorio je o rezultatima poslovanja i osnovama ugovaranja zdravstvene zaštite u ovoj godini.

Na savjetovanju su se razmatrali i ekonomski instrumenti financiranja zdravstvene djelatnosti i njihov utjecaj na uvjete i rezultate poslovanja zdravstvenih ustanova, investicije u zdravstvu i analiza poslovanja zdravstvenih ustanova.

Pročitajte više