Ministar Kovačević pozvao vladu i pravosuđe na sankcioniranje prekršitelja

ZA RUŠENJE 61 bespravno sagrađenog objekta lani je iz državnog proračuna utrošeno oko četiri milijuna kuna, dok su 282 bespravno sagrađena objekta srušili vlasnici o svom trošku, podaci su iz godišnjeg izvješća o radu Uprave za inspekcijske poslove.

Inače, inspekcija je lani evidentirala 10.000 bespravno sagrađenih objekata.

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je bespravnom gradnjom najugroženiji obalni pojas.

Vladu i Ministarstvo pravosuđa pozvao je na efikasnije sankcioniranje svih koji svjesno krše zakone vezane za područje gradnje i urbanizma, okoliša i prirode.

Rekao je da je 93 posto kazni koje su prekršiteljima u gradnji izrekli sudovi minimalno ili ispod minimalnih te da to ne pridonosi ciljevima uspostave pravne države. Slična je situacija i sa prekršiteljima u području prirode i okoliša.

Time se izravno potiču prekršitelji, ustvrdio je Kovačević te izrazio nadu da će Vlada toj "praksi" stati na kraj.

Naveo je da je problem što veliki broj građana u potpunosti ignorira zakon i što se broj onih koji ga svjesno krši ne smanjuje.

Novinari su ga pitali što je poduzeo budući je i prije upozoravao na taj problem Kovačević je izjavio da je obavijestio ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, te predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja.

O spomenutom izvješću Vlada će raspravljati idući tjedan, rekao je Kovačević.

Dodao je da će se nakon donošenja zakona o prostornom uređenju, koji je još uvijek u saborskoj proceduri olakšati dobivanje građevinske dozvole.

U sve četiri službe (urbanistička, građevna, zaštita okoliša i zaštita prirode) radi oko 200 inspektora što je, rečeno je, nedovoljno, no ipak su u prošloj godini bili učinkovitiji u odnosu na 2001.

Pročitajte više